x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ADS nu renunta la Insula Mare

ADS nu renunta la Insula Mare

15 Apr 2004   •   00:00

Agentia Domeniilor Statului (ADS) are de incasat de la firma deputatului PSD Culita Tarata, SC TCE 3 Brazi, pana in acest moment, o datorie de peste 1,4 milioane de dolari. Chiar daca Curtea de Apel Bucuresti a respins plangerea inaintata de ADS, institutia este decisa sa nu renunte formuland recurs.

O parte a acestei datorii neachitate inca de societatea comerciala SC TCE 3 Brazi, societatea care a concesionat Insula Mare a Brailei, provine din neplata celor 10 % (prima transa) cuveniti din redeventa catre Agentia Domeniilor Statului prin concesionarea celor 56.905 de hectare. Suma in valoare de circa 450.000 de dolari este purtatoare de penalitati de 0,06% pe zi. Termenul maxim pentru achitarea acesteia fiind de 30 aprilie. „TCE 3 Brazi nu a achitat pana ieri suma stabilita, dar din cate am auzit, acest lucru se va intampla in perioada urmatoare. Nu ar exista motiv mai ales ca in acest moment in Insula Mare a Brailei se lucreaza, fiind in exploatare intreaga suprafata de teren concesionata de ADS", ne-a declarat directorul general al Agentiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa.

ADS a primit decizia

Ieri, Agentia Domeniilor Statului a primit decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care instanta de judecata respinge actiunea formulata de institutie impotrica SC TCE 3 Brazi pentru datoria de 30 miliarde de lei. Suma trebuia platita de firma lui Culita Tarata inca de anul trecut. Motivatia neachitarii a fost ca din cauza calamitatilor naturale produse, productia de grau a fost cu mult mai mica decat cea preconizata, iar societatile de asigurari nu au platit asigurarea facuta pentru aceasta. Astfel hotararea instantei spune ca „prin decizia comerciala nr. 197R din 5.03.2004 s-au decis urmatoarele : Respingerea actiunea in anulare ca nefondata. Obliga petenta (n.r. ADS) la plata sumei de 100.000.000 lei catre intimata (n.r. SC. TCE 3 Brazi) cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat. Cu recurs".

Urmeaza recursul

Corneliu Popa a precizat fata de decizia instantei de judecata ca „ADS nu va renunta la proces, suma trebuie achitata de catre SC TCE 3 Brazi. Acesta este motivul pentru care vrem sa reziliem si contractul de concesionare cu aceasta societate. Pana insa la pronuntarea deciziei finale a instantei, contractul dintre ADS si TCE 3 Brazi se va derula in continuare. De accea vom ataca decizia cu recurs. Pana la clarificarea deplina a situatiei vom folosi toate caile procesuale, inclusiv la Curtea Suprema de Justitie". Astfel suma datorata de firma lui Culita Tarata ajunge in acest moment la peste 1,4 milioane de dolari, daca punem in calcul cele 30 de miliarde de lei la care adaugam si prima redeventa pentru 2004, de 450.000 de dolari, neachitata inca.

Catalin Budescu


Firma Reen vrea bani de la ADS

Insula Mare a Brailei, unitate agricola reprezentativa pentru Romania, a fost de-a lungul timpului o afacere prospera pentru diferiti apropiati ai puterii din vremea respectiva. Povestea incepe o data cu incheierea contractului de management din primavara lui 2001 dintre firma Reen Import Export, condusa de Fernando Enciu si ADS, cea care detinea 69,51% din actiuni la SC Insula Mare a Brailei (IMB). Motivand neplata datoriilor asumate de catre firma Reen Import Export, cea care se asociase cu IMB, a caror valoare era in jurul sumei de 300 de miliarde de lei, ADS a reziliat contractul cedand Insula Mare a Brailei catre firma condusa de Culita Tarata. Societatea Reen Import Export a dat in judecata atat ADS, cat si SC TCE 3 Brazi solicitand daune materiale. Procesele sunt in derulare si la aceasta ora.

×
Subiecte în articol: economic insula brazi insula mare mare brailei