x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aeroport - Investitii aminate pentru 2020

Aeroport - Investitii aminate pentru 2020

de Elena Stan    |    06 Aug 2008   •   00:00

Programul strategic de dezvoltare a Aeroportului Aurel Vlaicu din Baneasa a fost modificat, unele investitii fiind aminate cu pina la 10 ani, potrivit unui proiect de hotarire de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.



Programul strategic de dezvoltare a Aeroportului Aurel Vlaicu din Băneasa a fost modificat, unele investiţii fiind amînate cu pînă la 10 ani, potrivit unui proiect de hotărîre de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Astfel, ceea ce era prevăzut să se finalizeze pînă în 2010 se va finaliza pînă în 2020. Construirea unui terminal de aviaţie generală, a unui salon oficial şi lărgirea căii de rulare de pe Aeroportul Băneasa vor fi amînate cu doi ani, pînă în 2010, în timp ce termenele pentru amenajarea unui heliport şi a unui supermarket au fost prelungite cu 10 ani. Modernizarea şi extinderea aerogării existente, repararaţia capitală a suprafeţelor de mişcare şi a balizajului luminos au fost executate sau sînt în curs de execuţie. Investiţii la hangarul întreţinere şi reparaţii aeronave şi la terminalul de pasageri urmează să înceapă în cursul acestui an.

TERMENE. O parte din lucrări, cum ar fi construirea unor parcări aferente terminalului de aviaţie şi amenajările rutiere, avea ca termen de finalizare acest an, însă perioada de execuţie a fost prelungită pînă în 2010. Tot în 2010, aeroportul va avea un nou terminal de plecări, un rezervor de apă şi un drum de acces pentru traficul auto greu. Alte modernizări, precum construirea unui turn de control, a căilor de rulare pentru elicoptere şi extinderea platformei pentru aeronave mari, vor mai întîrzia pînă în 2015, iar finalizarea construcţiei unui terminal cargo a fost stabilită pentru 2014. Totodată, supermarketul, spitalul de tranzit, parcările, amenajările rutiere, pasajul rutier superior, drumul de acces în zona de nord vor trebui să fie finalizate în 2020.

ACTIVITATE.
Traficul aeroportului a crescut neaşteptat de mult în perioada 2004-2007, înregistrînd un avans de 812% pentru traficul de pasageri, de 221% pentru cel de marfă şi de 269% pentru numărul de mişcări de aeronave, se spune în proiectul de hotărîre de Guvern. Traficul de pasageri este preconizat să ajungă în 2015 la două milioane de călători, iar numărul de mişcări de aeronave, la 30.000.
    

×
Subiecte în articol: economic