x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacere de 70 milioane €

Afacere de 70 milioane €

16 Mai 2008   •   00:00
Afacere de 70 milioane €

În următoarele 15 luni, circa un milion de apartamente vor trebui contorizate cu repartitoare şi robineţi termostatici. Firmele producătoare îşi dispută o afacere de circa 70 milioane de euro.

 

Căldură - Contorizarea apartamentelor trebuie finalizată în septembrie 2009

În următoarele 15 luni, circa un milion de apartamente vor trebui contorizate cu repartitoare şi robineţi termostatici. Firmele producătoare îşi dispută o afacere de circa 70 milioane de euro.

Piaţa repartitoarelor şi a ro­bi­ne­ţilor termostatici din Ro­mâ­nia se ridică la 132 mili­oa­ne de euro, potrivit lui Petco Uzunov, directorul general al Techem România. “Dacă înmulţim 1,7 milioane de apartamente centralizate în România cu o medie de 3,5 aparate pe fiecare apartament, avem un maxim de 5,5 astfel de instrumente care trebuie montate în România pînă la 30 septembrie 2009. Cum în alte state europene precum Germania sau Cehia, media montării este de 80%, putem spune că în România nu se vor monta decît aproximativ 4,4 milioane de repartitoare. Înmulţit cu preţul de 30 de euro, avem un total de 132 milioane de euro”, a declarat Uzunov. Potri­vit unui studiu al Asociaţiei Naţionale a Prestatorilor de Servicii de Contori­za­re şi Calcul al Uti­li­tă­ţi­lor, în acest moment în ţară sînt contorizate circa 715.000 şi mai trebuie contorizate circa un mili­on de locuinţe. Din to­ta­lul repartitoarelor aflate în funcţiune în ţară, Ista are în grijă aproximativ 930.000 (37%), Techem – 730.000 (29%), Elsaco – 680.000 (27%), iar alte firme au montat circa 165.000 (7%). Piaţa este acoperită în proporţie de 41,7%, iar pentru restul de apartamente mai trebuie montate circa 2,305 mili­oane de repartitoare şi robineţi, a căror valoare s-ar ridica astfel la 69 milioane de euro.

Consum. Potenţialul pieţei româneşti este însă mult mai mare, deoarece următorul pas după montarea de repartitoare şi robineţi termostatici este instalarea de echipamente de echilibrare hidra­u­li­că la subsolul blocurilor pentru ca agentul termic să fie distribuit echilibrat şi în apartamentele aflate mai departe de coloana pe care circulă agentul termic. “Echilibrarea va reduce cu 5%-10% consumul. Se montează nişte vane la baza co­loa­ne­lor care reglează presiunea, astfel că radiatoarele din bloc se vor încălzi la fel atît la parter, cît şi la ultimul etaj”, a spus şi Cezar Cojocea, director de vînzări la Danfos.

×
Subiecte în articol: economic milioane