x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacere - Florarese pe net

Afacere - Florarese pe net

de Daniela Ivan    |    Florina Zainescu    |    02 Mar 2006   •   00:00
Afacere - Florarese pe net

Afacerile cu flori cresc de patru ori intre 1 si 8 Martie. In timp ce flo-raresele de la tarabe spun ca "mer-ge, dar nu mai este ce era", cele care vand on-line se bucura ca nu mai fac fata comenzilor.

Afacerile cu flori cresc de patru ori intre 1 si 8 Martie. In timp ce floraresele de la tarabe spun ca "merge, dar nu mai este ce era", cele care vand on-line se bucura ca nu mai fac fata comenzilor.

Floraresele asteapta cu nerabdare prima saptamana din martie cand vanzarile cresc de 3-4 ori fata de o luna normala. Acum sunt suparate, deoarece gerul si viscolul care s-a abatut in ultimele doua zile le-a alungat cumparatorii, iar florile risca sa inghete.

GAROAFA DIN SALAJAN. In Piata Salajan, ieri-dimineata vanzarile nu se dezghetasera inca. "Vindem, dar nu asa ca-n alti ani. Nu mai e ce a fost", spune florareasa Garoafa din Salajan. Femeia s-a pregatit, a cumparat flori frumoase din Olanda, a facut buchete pentru toate gusturile si buzunarele, insa cele mai vandute raman tot zambilele care costa 2 lei buchetelul pentru cine intreaba. Cine cumpara beneficiaza de o oferta speciala, trei buchetele cu 5 lei.

E BINE. In Piata Moghioros, florile erau la mare cautare, in special freziile, zambilele, lalelele si ghioceii. "Sunt destul de ieftine si fac o impresie mai buna decat banalul martisor", mi-a spus un domn care isi numara tacticos banii. "Vreau si eu un buchet de lalele pentru sotie. Sa fie de vreo 300.000 de lei", da el comanda.

ON-LINE. Grosul afacerilor cu flori s-a mutat pe internet. "Vindem mult. Agentiile de publicitate comanda cate 3.000-4.000 de buchete sau cosuri cu flori pentru marile firme cu care au contracte", spune Diana Nitu, managerul www.floridelux.ro. Insa, exista si clienti fideli care comanda cate un buchet sau doua. "Pentru acestia avem o promotie numita 8 zile de iubire. Cine cumpara cate 3 fire sau 5, in fiecare zi intre 1 si 8 martie, primeste de la noi, gratuit, inca doua fire, in fiecare zi", spune Diana Nitu. Ea precizeaza ca in luna martie se cumpara flori cat in patru luni normale.

Florile sunt de calitate, dar si preturile sunt pe masura. Un buchet de 11 trandafiri rosii costa 1.680.000 de lei, unul compus din 31 de lalele 2.000.000 de lei, unul din crini si trandafiri 2.500.000 de lei etc.

MODA FLORILOR. Firmele au optat anul acesta sa trimita partenerilor de afaceri cosuri pline cu flori. Orhidee, trandafiri, garoafe, chiar si cate un ghiveci. O alta tendinta care a inceput in acest an este inlocuirea buchetelor cu flori cu ghivece. Foarte bine s-a vandut orhideea sau trandafirul in glastra, spun floraresele on-line. Orhideea galbena sau grena costa 1.760.000 de lei, iar trandafirii 800.000 de lei.

DATE STATISTICE
Aproape 80% din florile care se vand pe tarabele si in florariile autohtone vin de peste mari si tari. Conform statisticilor, anul trecut s-au importat garoafe, trandafiri, gerbera, orhidee sau plante ornamentale in valoare de 14 milioane de euro, din care 2,55 milioane de euro s-au cheltuit pe cele 2,517 tone de flori aduse in martie. De altfel, din datele Ministerului Agriculturii, se vede clar ca importurile din Olanda, Italia, Turcia, Ungaria sau Thailanda au crescut constant in ultimii ani, alimentate si de oferta limitata a producatorilor autohtoni. In Romania, suprafata cultivata cu flori este de 530 de hectare, recolta ridicandu-se in 2004 la 128 milioane de fire, iar in 2005 la aproape 142 milioane de fire.

×
Subiecte în articol: economic flori