x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacerea Revelionul

Afacerea Revelionul

de Elena Stan    |    03 Ian 2008   •   00:00
Afacerea Revelionul
Sursa foto: MIHAI BARBU/

Romănii au primit Anul Nou aşa cum se cuvine: mesele au fost imbelşugate, şampania a curs in valuri, cerul s-a luminat de artificii, iar distracţia a fost pe săturate. Revelionul petrecut in pieţe, la restaurant, la munte sau la mare, in străinătate sau in intimitatea propriei locuinţe l-a costat, in medie pe fiecare romăn circa 50 de euro, ceea ce ridică bugetul total la circa un miliard de euro. • Iarna pe plajă • La "Vanghelion", pe persoană fizică


Romănii au primit Anul Nou aşa cum se cuvine: mesele au fost imbelşugate, şampania a curs in valuri, cerul s-a luminat de artificii, iar distracţia a fost pe săturate. Revelionul petrecut in pieţe, la restaurant, la munte sau la mare, in străinătate sau in intimitatea propriei locuinţe l-a costat, in medie pe fiecare romăn circa 50 de euro, ceea ce ridică bugetul total la circa un miliard de euro.


Romănii au luat cu asalt magazinele pentru a incepe Anul Nou cu o masă imbelşugată. Şampania a fost cea mai bine văndută băutură in perioada dinaintea Anului Nou, fiind nelipsită din coşul de cumpărături ale miilor de clienţi care au stat la coadă la hipermarketuri. Preţul unei sticle de vin spumos, pe care mulţi romăni il asociază cu şampania, porneşte de la şase lei şi poate ajunge la 10 lei, acesta fiind cel mai bine văndut, insă o sticlă de vin spumant, şampania, costă intre 12 lei şi 150 lei, in funcţie de gusturile, pretenţiile, dar mai ales veniturile consumatorilor. Pe lăngă şampanie, foarte căutată a fost şi apa plată sau minerală, preţul unei sticle de doi litri fiind cuprins intre 1,5 şi 2 lei, urmată de bere şi vin (in special cel demidulce comercializat la cinci lei sticla). Aglomeraţie a fost şi la raionul de sucuri, unde in topul preferinţelor se situează brandurile cunoscute, toate cu preţuri intre 2,4 şi cinci lei. Fiecare coş de cumpărături conţinea, pe lăngă băuturi, cel puţin un kilogram de fructe proaspete (banane, portocale sau chiar pepene şi ananas), mezeluri, lactate, păine, apă şi şampanie. Aceeaşi aglomeraţie s-a regăsit in pieţe şi in micile magazine alimentare, care după trecerea valurilor de cumpărători păreau a fi devastate. In medie, bugetul pentru masa de Sărbători a fost de 200 de lei, ceea ce inseamnă că romănii au cheltuit circa 300 de milioane de euro doar pentru măncare.


PETRECERI POPULARE. Petrecerile in aer liber din marile oraşe au străns zeci de mii de romăni, iar primăriile au făcut pregătiri speciale pentru participanţi. Concerte, spectacole pirotehnice, DJ care au intreţinut atmosfera au scos din bugetele primăriilor sume care au pornit de la 40.000 de euro, in unele cazuri depăşind chiar un milion de euro. Cea mai scumpă petrecere de Revelion a avut loc la Sibiu, Capitală Culturală Europeană, unde pentru spectacolul festiv s-au alocat 1,4 milioane de euro. Cei care au optat pentru un loc călduţ au putut alege intre Vanghelionul de la Romexpo, petrecerea de la Circul Globus sau nenumăratele minipetreceri din baruri şi restaurante. Bugetele alocate au inceput de la 20 de euro de persoană şi au ajuns pănă la 250 de euro in restaurantele cu pretenţii.


TURISM. Proprietarii pensiunilor şi hotelierii au inregistrat incasări-record, in valoare de peste 110 milioane de euro, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Veniturile au fost cu circa 15% mai mari decăt anul trecut. Măncărurile tradiţionale, promovarea făcută la tărgurile de turism, dar şi pe internet şi nu in ultimul rănd zăpada au atras mai mulţi turişti la pensiunile montane. "Circa 35.000-40.000 de romăni şi-au petrecut vacanţa de iarnă in străinătate, iar peste 120.000 de turişti au fost inregistraţi pe turismul intern", a explicat Traian Bădulescu, purtător de cuvănt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Proprietarii pensiunilor au practicat tarife cu circa 10%-20% mai mari in perioada Sărbătorilor de iarnă decăt in restul anului. "Turismul rural a fost puţin mai scump anul acesta. Tarifele au fost de 70-80 de euro de persoană pe zi, ajungănd ca un sejur de căteva zile să coste intre 300 şi 700 de euro, la o pensiune de cinci margarete, cu toate mesele incluse", spune Bădulescu. Mai mult, toate serviciile in afara pachetului, cum ar fi plimbarea cu sania sau focul de tabără, s-au plătit separat, ceea ce a ridicat preţul vacanţei cu 5%-10%. Preţurile practicate de agenţiile de voiaj pentru vacanţa de iarnă in străinătate au fost pentru toate buzunarele. "Cine a vrut să plece a putut pleca. In unele cazuri, tarifele cu fost chiar mai mici decăt cele de la noi in ţară. Astfel, tariful a variat de la 200 de euro de persoană trei zile la Viena la 2.500 de euro un sejur in insulele Sei Shell", a explicat Bădulescu.


INCASÃ...RI. Dacă facem un calcul pentru perioada 22 decembrie-2 ianuarie, adică 11 zile in care au fost circa 70.000 de turişti in pensiunile rurale, rezultă că incasările proprietarilor de pensiuni au depăşit 60 de milioane de euro.
De asemenea, restul de 50.000 de turişti care au petrecut prin hotelurile din ţară au plătit minimum 400 de euro de persoană, incasările hotelierilor fiind de circa 20 de milioane de euro. Astfel, cei 120.000 de turişti care şi-au petrecut Sărbătorile prin ţară au plătit peste 80 de milioane de euro. "Este foarte greu să facem o estimare a costului mediu pentru un pachet turistic, deoarece depinde de foarte mulţi factori. Pentru staţiunile montane, preţul mediu a fost intre 300 şi 1.000 de euro de persoană, mai ieftin a fost in staţiunile balneare, unde preţul a variat de la 150 de euro, cu cazare intr-un hotel de două stele, la 400 de euro, cu cazare la un hotel de cinci stele. Au fost şi circa 15 hoteluri din Poiana Braşov care au practicat preţuri de lux, un pachet turistic ajungănd la 2.000 de euro de persoană", a explicat Traian Bădulescu. De asemenea, incasările agenţiilor de turism pentru vacanţele in străinătate au fost de peste 30 de milioane de euro dacă preţul mediu al unui pachet turistic a fost de circa 800 de euro de persoană. Din turismul intern şi extern s-au inregistrat incasări de circa 110 milioane de euro cu ocazia Sărbătorilor de iarnă din 2007.


Carburanţi

Romănii au cheltuit pe benzină de Revelion circa 34,45 milioane de euro. Dacă socotim că fiecare posesor de automobil din ţară a consumat de Sărbători 7 litri de combustibil pentru a merge la supermarket după artificii, măncare şi băutură, avem la un preţ mediu al benzinei de 3,55 lei pe litru, aproximativ 31,9 milioane de euro. La acest total se mai adaugă 120.000 de romăni care au petrecut minivacanţa de Revelion in afara localităţii lor, in staţiuni sau pensiuni la munte. Considerănd o medie de 300 de kilometri drumul dus-intors, la acelaşi consum de 7 litri la suta de kilometri avem alte 2,55 milioane de euro. (D.I.)


Cerere mare

Anul acesta, turismul intern a crescut din nou, ajungănd la circa 120.000 de turişti in perioada Sărbătorilor de iarnă. Cele mai solicitate zone in această perioadă au fost pensiunile de pe Valea Prahovei, Bran Moeciu, Poiana Braşov, Predeal, insă nici Bucovina, Maramureşul sau Sibiul nu au fost mai prejos. Majoritatea proprietarilor de pensiuni au organizat mese speciale cu măncăruri tradiţionale. Pentru turismul extern, destinaţia numărul unu a fost Austria pentru schi şi sporturile de iarnă, apoi avem destinaţii precum Egipt, Turcia, Cipru, Malta, urmănd capitalele europene Barcelona, Paris etc", a explicat Traian Bădulescu.


Vacanţe de coşmar
Duminică, 30 decembrie 2007, o aeronavă Boeing 737 (foto) a companiei Tarom, cu 117 pasageri la bord, ce se pregătea să decoleze spre Sharm el-Sheikh, s-a ciocnit cu o maşină de balizaj aflată pe pista de decolare a Aeroportului "Henri Coandă". Evenimentul nu s-a soldat cu victime umane, insă aeronava a suferit deteriorări substanţiale. Autorităţile au demarat o anchetă, insă accidentul pare să fi fost provocat de "lipsa de coordonare intre turnul de control şi echipa de balizaj". Pasagerii din avionul accidentat au fost imbarcaţi intr-un alt avion la peste patru ore de la incident. Nouă din cei 117 pasageri ai cursei Tarom au renunţat la zbor. Doi dintre ei au luat decizia exact in momentul in care avionul Tarom, pilotat de Adrian Iovan, se pregătea să decoleze. Deoarece turiştii s-au panicat şi au făcut scandal, avionul s-a oprit pentru ca aceştia să coboare. Alte zeci de turişti romăni, care au plătit pentru o croazieră de cinci stele, in Egipt, au ajuns să petreacă Sărbătorile pe vaporaşe mizere de două stele, deşi plătiseră 2.400 de euro de persoană.


×