x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri cu firimituri

Afaceri cu firimituri

06 Oct 2010   •   00:00

Guvernul Boc şi-a adus aminte subit de tinerii întreprinzători. După ce a introdus impozitul minim în urma căruia 170.000 de firme şi-au suspendat activitatea, Cabinetul Boc şi-a propus să stimuleze tinerii cu vârsta de până la 35 de ani să înceapă o afacere.



Potrivit proiectului "Legii start-up", aflat astăzi pe ordinea de zi a Guvernului, tinerii întreprinzători pot beneficia de finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro. Măsura vine după ce timp de doi ani patronatele au cerut-o insistent, iar ministerele IMM-urilor şi Economiei au prezentat câteva proiecte în dezbatere publică, după care le-au retras în mai multe rânduri.

Cei 10.000 de euro pe care Guvernul vrea să îi dea azi tinerilor sunt însă praf în ochi. Din această sumă se pot face afaceri numai în domeniul serviciilor sau cel mult în preluarea unei francize. Investiţiile în producţie necesită sume de trei ori mai mari. Or, dezvoltarea sectorului productiv este cea care pune economia în mişcare. "Cei 10.000 de euro sunt aproape de ajuns pentru a demara o investiţie în sectorul serviciilor, şi mă refer aici la firme de soft, web design, o mică societate de consultanţă turistică sau una de publicitate. Pentru producţie e mult mai dificil, fiind nevoie de 30.000 de euro sau măcar cât nivelul programului START, de 25.000 de euro", ne-a precizat Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători. În aceeaşi sumă se poate încadra deschiderea unei francize, unde cei care doresc cumpără tehnologia şi brandul unui produs contra unei taxe. Pentru Fornetti, cea mai răspândită franciză din România, taxa de intrare este de 4.000 de euro, iar alţi 1.500-2.500 de euro costă cele două cuptoare şi mobilierul.

Deşi este un pas înainte, afaceriştii consideră că este prea puţin şi prea târziu şi că vor încerca modificarea actului legislativ în 2011, deoarece sunt nemulţumiţi de o serie de propuneri. "În primul rând, încă nu avem varianta oficială a legii. Aceasta o să apară mâine în Guvern. E salutară iniţiativa că în sfârşit se întâmplă ceva. E un cec în alb pe care îl semnăm cu autorităţile", spune Jianu.

Potrivit lui, în acest an va fi acordat doar un milion de euro, putând beneficia de bani 100 de tineri, dar patronatul va cere ca pentru 2011 să fie ajutaţi 5.000 de întreprinzători cu acest grant. Aceştia vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, vor avea acces prioritar la închirierea spaţiilor în cadrul parcurilor tehnologice şi de software şi în incubatoarele de afaceri. De asemenea, Fondul de Garantare va oferi garanţii de 80% din valoarea creditului. Potrivit proiectului, tinerii întreprinzători sub 35 de ani vor beneficia de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de doi angajaţi pe perioadă nedeterminată. Pe lângă aceasta, este acordat un grant de 10.000 de euro sau 20% din valoarea proiectului pentru implementarea căruia a fost întocmit un plan de afaceri agreat de o bancă sau de Fondul de Garantare.

Micii întreprinzători au cerut să fie eliminată obligativitatea reinvestirii profitului, deoarece afacerea nu este astfel atractivă şi propun reinvestirea a numai 50%. De asemenea, se mai cere şi o formă de susţinere a celor care nu iau aceste granturi.

×
Subiecte în articol: economic