x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri - Intreprinzatorii, "in direct"

Afaceri - Intreprinzatorii, "in direct"

17 Mar 2005   •   00:00

"Costul muncii este un factor care determina fenomenul delocalizarii afacerilor. Acum companiile occidentale isi mai muta inca afacerile in Europa de Est.

DIALOG. Eugen Chirovici si vicepremierul Copos s-au intalnit cu oamenii de afaceri
Dar sindicatele trebuie sa fie ingrijorate de posibilitatea de a se ajunge si la noi la un somaj de peste 10%, ca in Germania, pentru ca delocalizarile ar putea tinti direct spre India sau China", a avertizat vicepremierul George Copos, cu ocazia unei dezbateri cu intreprinzatorii, organizata de PUR. Pe de alta parte, vicepremierul roman a confirmat intentia Guvernului de a reduce gradul de taxare al muncii, "daca vom avea o colectare buna anul acesta".

PROBLEME. Intreprinzatorii mici si mijlocii au acuzat instabilitatea legislativa, fiscalitatea ridicata si dificultatile pe care le au in pregatirea pentru momentul aderarii la UE. N-au lipsit nemultumirile exportatorilor. "In opinia mea, este clar ca, prin politica de curs valutar, Banca Nationala vizeaza stapanirea tensiunilor inflationiste si descurajarea speculatiilor, dar rezultatul este un pret prea greu platit de exportatori", a comentat Eugen Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM. "Multe dintre firmele exportatoare sunt mici si nu pot apela la instrumente sofisticate de protectie impotriva riscului valutar", considera Chirovici.

×
Subiecte în articol: economic