x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacerile bizare din energie ale unui fost şef SRI

Afacerile bizare din energie ale unui fost şef SRI

de Cristian Anton    |    10 Oct 2016   •   14:50
Afacerile bizare din energie ale unui fost şef SRI
Sursa foto: Gabriel Petrescu

Fostul colonel SRI Ion Garagancea , reţinut de DIICOT în 2011 pentru contrabandă cu motorină pe Dunăre, s-a specializat în afaceri cu energie regenerabilă. Garagancea înfiinţează firme producătoare de energie electrică, pe care le vinde apoi unor investitori străini sau preia pentru a lichida ulterior societăţi ale unor afacerişti, de asemenea străini, care apar în dosarele Wikileaks referitoare la banii ascunşi în paradisuri fiscale. Ion Garagancea a fost şeful SRI Giurgiu până în 2006 şi a deţinut un rol cheie în celebrul caz Ţigareta 2.

În august 2016, Sun Daia SRL din Giurgiu, specializată în producţia de energie electrică şi fără activitate de la înfiinţarea sa, în 2012, era dizolvată după ce, în martie 2016, era cedată de patroni unui nou asociat şi am spune că avem de-a face doar cu un alt business eşuat. Anterior, în octombrie 2015, şi Sun Nord Power SRL, cu sediul la aceeaşi adresă cu firma de mai sus, de asemenea producătoare de energie şi fără activitate, era lichidată. În martie 2016, Bălănoia Green Energy SRL Giurgiu, firmă inactivă, era cesionată unui nou asociat şi, cel mai probabil, urmează a fi desfiinţată. Green Solar Zone SRL Giurgiu continuă să existe fără activitate de la înfiinţare, în timp ce Energy Area SRL Giurgiu a fost lichidată încă din 2014. Toate îl au în comun pe fostul colonel SRI Ion Garagancea, aflat în centrul unor afaceri extrem de complicate cu energie regenerabilă.

Bulgaru’, spaniolu’ şi coreeanu’

Înainte de a fi lichidată, Sun Daia SRL avea ca asociat majoritar pe Carmen Garagancea, cu 65%, restul de 35% aparţinând soţului său, fostul colonel SRI Ion Garagancea. Cunoscută profesoară din Giurgiu, Camelia Garagancea a preluat firma de la asociaţii soţului, respectiv bulgarul Milan Stoyanov Sariyski, spaniolul Jose Casas Amoribieta şi sud coreeanul Sung Hong Hyun, personaje care se intersectează cu fostul şef SRI în mai multe firme. Cei trei străini l-au părăsit pe Ion Garagancea din Bălănoia Green Energy SRL, unde şi-au cesionat participaţiile unui oarecare Marian Mocanu, înainte de lichidarea firmei. Aceeaşi echipă multinaţională a înstrăinat în octombrie 2013 şi Solar Remuş SRL către grecii de la Apostolos Bobola SA şi Melissokomiki Athinon SA, primind în schimb 27.000 de euro, în condiţiile în care firma avea datorii de 11,6 milioane lei.

Afaceri marca Wikileaks

Bulgarul Milan Stoyanov Sariyski, din Sofia, nu este un novice în afaceri cu energie regenerabilă. Numele său se află în documentele confidenţiale publicate de site-ul de investigaţii jurnalistice Bivol.bg, partenerul bulgar al Wikileaks. Potrivit Bivol.bg, Milan Stoyanov Sariyski apare, în intervalul 2009- 2013, în cel puţin 30 de societăţi offshore specializate în energie suspectate a fi drenat ilegal zeci de milioane de euro în conturi din paradisuri fiscale. Site-ul bulgar, membru medaliat al OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), a derulat de-a lungul timpului mai multe investigaţii jurnalistice legate de fraudarea fondurilor europene din Bulgaria prin afaceri fictive legate de protecţia mediului şi energie.

Soţii Camelia şi Ion Garagancea, dar şi asociatul lor Valentin Carmen Mihăilă, unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri giurgiuvean, sunt membri de frunte ai Rotary Club Danubius

Una din investigaţii a vizat înclusiv România, care a fost furată cu 26 de milioane de euro de către o serie de interlopi bulgari. Folosindu-se de firme fantomă, aceştia au primit contracte de la APIA pentru furnizarea de alimente persoanelor defavorizate. Bulgarii au încasat banii, după care au dispărut, pur şi simplu. Şi nu este singurul afacerist bulgar prezent în rapoartele Wikileaks asociat cu fostul colonel SRI. În decembrie 2014, Ion Garagancea şi asociatul său Valentin Carmen Mihăilă cedează 10% din Gespro Green Energy SRL firmei Filkab JSC, reprezentată de bulgarul Atanas Ivanov Tanchev. Tanchev apare pe lista Wikileaks a afaceriştilor din Bulgaria care au scos sume importante de bani prin firme offshore, de asemenea specializate în energie, majoritatea transferurile realizându-se chiar prin firma Filkab.  

Dosar rătăcit pe drum

Pe 30 iunie 2011, DIICOT anunţa că a destructurat gruparea infracţională condusă de colonelul SRI (r) Ion Garagancea şi Ioan Sas, care a introdus în mod ilegal în România importante cantităţi de motorină, prin eludarea plăţii taxelor vamale. „Astfel, în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, membrii grupării au transportat, în repetate rânduri, de pe teritoriul Ucrainei spre România, cantitatea de peste 15.000 tone motorină. Combustibilul era încărcat pe nave sub pavilion străin, aparţinând învinuiţilor şi era introdus pe teritoriul României prin PTF Galaţi Port, unde era declarat ca fiind în tranzit către Serbia. Ulterior, navele acostau la km fluvial 503, în apropierea municipiului Giurgiu, unde învinuiţii rupeau sigiliile vamale şi descărcau motorina în diferite barje sau nave autopropulsate. Combustibilul era apoi comercializat prin intermediul unor firme controlate de către membrii grupării. Prejudiciul estimat ca fiind cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 7.000.000 de Euro. Procurorii D.I.I.C.O.T. au procedat la indisponibilizarea navei Jasmine, sub pavilion sârbesc, depistată cu o încărcătură de 1000 de tone de motorină Euro 5, destinată comercializării pe teritoriul României, fără plata taxelor aferente”, se arăta într-un comunicat DIICOT. Din 2011, nu se mai ştie absolut nimic despre dosar şi nici despre Ion Garagancea ori milioanele furate de acesta. În schimb, s-a ivit o încrengătură de firme şi asociaţi străini implicaţi în afaceri dubioase. 

Gespro Green Energy SRL a fost înfiinţată în 2010 de Ion Garagancea şi afaceristul sătmărean Ion Sas, principalul său complice din dosarul de contrabandă cu motorină instrumentat de DIICOT. Fostul şef SRI devenea unic asociat al firmei pe 29.06.2011, cu o zi înainte de a fi săltat de procurori alături de Sas.

 

O altă firmă a fostului şef SRI Giurgiu, Power L.I.V.E. One SA, a fost vândută ciprioţilor de la RG Renovatio Group Ltd, iar aceştia, la rândul lor, au cedat-o canadienilor din Traseastern Power BV, tranzacţii care au adus milioane de euro fondatorilor societăţii. Şi vorbim aici de încă nume cunoscut pe piaţa energiei regenerabile. Alături de Ion Garagancea, este vorba despre Adrian Bădescu, administrator şi la Ice Blink Consulting SRL, firmă deţinută de Lucian Bădescu, fiul cel mare al fostului general SRI Dumitru Bădescu. Coincidenţă sau nu, ambii ofiţeri SRI au fost implicaţi în dosarul Ţigareta 2.

×