x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Află care sunt etapele atestării unui produs tradițional

Află care sunt etapele atestării unui produs tradițional

23 Mar 2019   •   10:54
Află care sunt etapele atestării unui produs tradițional

Cele mai multe produse din carne atestate ca fiind tradiționale se găsesc în județul Brașov: 102 produse atestate. La o distanță considerabilă urmează Buzăul cu 31 de produse și Maramureșul cu 27 de produse tradiționale din carne atestate. Urmează județele Argeș, Satu Mare, Sălaj și Ilfov care au, în medie, aproximativ 10 produse fiecare.

Cum deosebim produsele tradiționale atestate de restul produselor?

Ionuț Nica, șef Serviciu Industrie Alimentară în Ministerul Agriculturii,  spune că un cumpărător ar trebui să verifice, în primul rând, dacă aceste produse au logo-ul "produs tradițional atestat" de Ministerul Agriculturii, un logo colorat și vizibil.

Când un cumpărător achiziționează un produs tradițional atestat, de fapt el cumpără CALITATE.

De ce? Pentru că acest produs a trecut prin etapele atestării, este un produs verificat, a cărui proveniență este cunoscută, este obținut în urma preparării unor materii prime locale.

Vorbind de calitatea unui produs din carne tradițional atestat, Ionuț Nica a dat un exemplu:

"Un kilogram de carne, ca materie primă, conduce la obținerea unui produs final în greutate de 600 – 700 de grame. Pe când, în cazul unui produs industrial, dintr-un kilogram de carne se pot obține 1, 5 – 1,7 kg de produs final".

Ionuț Nica a mai precizat că folosirea unor substanțe de sinteză, a unor aditivi, care ar trebui să apară, conform legii, și pe etichetă, arată faptul că acel produs nu este unul tradițional atestat.

Cele mai cunoscute produse tradiționale din carne atestate sunt cârnații. Dintre aceștia, cei mai cunoscuți cârnați din România sunt cei din județul Buzău și anume: Cârnații de Pleșcoi.

Ionuț Nica crede că în acest an, Cârnații de Pleșcoi vor fi înregistrați și la nivel european ca Indicație Geografică Protejată.

Alte produse tradiționale atestate care au căutare în rândul publicului sunt diferite tipuri de pastramă, slănina afumată, toba sau jumările.

Care sunt etapele de atestare?

.............

Citește mai departe AICI

 

×