x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agathon: Plajele trebuie administrate de proprietarii de hoteluri

Agathon: Plajele trebuie administrate de proprietarii de hoteluri

de Elena Stan    |    06 Aug 2012   •   13:33

pentru fiecare statiune in parte si configurarea anului scolar in asa fel incat vacantele sa permita organizarea de tabere scolare sunt doar cateva dintre solutiile de revitalizare a statiunilor din sudul litoralului romanesc.

''Pentru a sprijini sudul litoralului, trebuie avut in vedere ca plajele nu au ce sa caute la institutiile statului, ci trebuie administrate de proprietarii de hoteluri, care trebuie sa decida si sa asigure investitiile necesare pentru ca plajele sa nu devina locuri pline cu gunoi sau spatiu pentru vanzatorii ambulanti de nimicuri'', potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS). De asemenea, fiecare statiune din sud trebuie sa beneficieze de un PUZ propriu clar, care sa lamureasca in ce fel va arata fiecare statiune peste 20 de ani si care sunt directiile lor de dezvoltare. In plus, sudul litoralului are nevoie de o promovare neconventionala, folosind idei noi, adaptate turistilor moderni si mijloacelor tehnologice actuale. ''Sudul nu mai trebuie sa fie zona uitata sau neglijata, pentru ca potentialul acestei zone este imens. Sudul litoralului se adreseaza clientilor de conditie financiara normala, care fac economii timp de un an pentru a-si permite un sejur la mare. Acesti clienti merita servicii de calitate pentru eforturile lor din timpul anului si pentru ca s-au orientat spre litoralul romanesc, care, tocmai de aceea, nu are voie sa-i dezamageasca'', a spus Dan Matei Agathon, presedintele FPTS.

In acest sens, Federatia va pregati in perioada urmatoare, impreuna cu Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus-Mangalia, un program de masuri dedicate sudului litoralului, program care va fi prezentat public si sustinut in fata autoritatilor in scopul revitalizarii acestei zone turistice.

Structurile de cazare din sudul litoralului romanesc, care reprezinta jumatate din locurile de cazare din zona, s-au degradat semnificativ in ultimii ani din cauza lipsei de investitii.

''Din datele oferite de Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus-Mangalia am retinut ca sudul litoralului acopera 25% din locurile de cazare din turismul romanesc si 50% din cazarea de pe tot litoralul. Acest 50% s-a degradat in ultimii ani prin lipsa de investitii. Este nevoie de irigarea zonelor verzi pentru a imbraca statiunea in vegetatie. Disparitia centurii verzi care impodobea statiunile din sud inseamna pierderea unui semn distinctiv care constituia o mandrie a acestei zone'', a afirmat Dan Matei Agathon, presedintele FPTS. Alte probleme cu care se confrunta sudul litoralului sunt cheltuielile curente la preturi exagerate, care uneori duc hotelurile la faliment, precum si configurarea anului scolar in asa fel incat vacantele sa permita organizarea de tabere scolare.

×