x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aglomeraţie în sistemul bancar

Aglomeraţie în sistemul bancar

de Daniela Ivan    |    09 Ian 2008   •   00:00
Aglomeraţie în sistemul bancar

OFERTE • Bancile din UE ofera servicii direct
Intrarea pe piaţa românească a Millennium Bank şi fuziunea dintre Unicredit România şi HVB Ţiriac au marcat anul 2007.Alte trei bănci – La Caixa,Fortis şi Bank of Cyprus –şi-au deschis sucursale în România.



OFERTE • Bancile din UE ofera servicii direct
Intrarea pe piaţa românească a Millennium Bank şi fuziunea dintre Unicredit România şi HVB Ţiriac au marcat anul 2007.Alte trei bănci – La Caixa,Fortis şi Bank of Cyprus –şi-au deschis sucursale în România.


Într-o piaţă bancară concurenţială, dominată de mari jucători internaţionali, anul 2007 nu a adus schimbări majore sau modificări ale cotelor de piaţă ale principalilor competitori. Singurele evenimente semnificative au fost fuziunea dintre Unicredit România şi HVB Ţiriac şi intrarea pe piaţa locală a băncii portugheze Millennium. Au mai venit trei bănci, însă acestea au ales să-şi deschidă deocamdată aici câte o filială de unde îşi coordonează activităţile în România. Este vorba despre La Caixa, Bank of Cyprus şi Fortis Bank. După integrarea României în Uniunea Europeană mai multe instituţii financiare europene au preferat să presteze în mod direct servicii pe teritoriul României, fără o prezenţă fizică aici. Conform statisticilor BNR, după 1 ianuarie 2007 au fost transmise 104 notificări în ceea ce priveşte prestarea de servicii în mod direct, din care 98 de instituţii de credit, două instituţii financiare şi patru emitenţi de monedă electronică. Pe lista BNR se regăsesc şi bănci care au deja operaţiuni pe piaţa locală, cum ar fi ABN Amro, Citibank, Erste, MKB Ungaria, Raiffeisen Austria sau ING Olanda.


UNICREDIT ŢIRIAC BANK. Fuziunea dintre cele două bănci, finalizată în luna iunie, a dus la crearea unei noi structuri care se situează în primele patru bănci din România, după BCR, BRD şi Raiffeisen. Punctele forte ale noii bănci sunt clienţii formaţi din companii multinaţionale, în general germane şi austriece, dar şi clienţi din categoria private banking. Activele celor două bănci însumau la finele lunii martie 12 miliarde de lei, iar la sfârşitul primului trimestru din 2007 au înregistrat un profit brut combinat de 83 milioane de lei, iar veniturile totale au crescut cu 17,7% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 197 miliarde de lei. Unicredit Ţiriac Bank este o bancă universală care are o reţea de 136 de sucursale în 38 de judeţe care deservesc peste 600.000 de clienţi. Pe plan european, Unicredit este un jucător important cu 35 de milioane de clienţi în 7.000 de unităţi bancare din 20 de ţări. Este lider în clasamentul băncilor din Europa Centrală şi de Est, cu peste 3.100 de sucursale, în care 65.000 de angajaţi deservesc 24 de milioane de clienţi. UniCredit are active totale de 846,4 miliarde de euro şi capitalizare de piaţă de 70 miliarde de euro.


MILLENNIUM BANK. Portughezii şi-au început operaţiunile în România în octombrie, prin deschiderea simultană a 39 de sucursale. Noua bancă este prezentă în nouă oraşe, Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Timişoara.

Obiectivele Millennium vizează o cotă de piaţă de 1,5% în 2010, pentru ca un an mai târziu să ajungă la 1,9%. Pentru 2012 şi 2013, cota de piaţă vizată este de 2,2% şi respectiv 2,3%. Potrivit strategiei de dezvoltare, banca va investi 300 de milioane de euro până la finele anului 2011, urmând ca numărul sucursalelor să ajungă la 100 până la sfârşitul anului 2009. Millennium  a programat investiţii de 45 milioane de euro pentru anul 2008, de 76 milioane de euro în 2009, 79 milioane de euro în 2010 şi de 55 milioane de euro în 2011. "Suntem conştienţi că piaţa din România este una în schimbare, pe care concurenţa este foarte mare, însă dorim să atragem cât mai mulţi clienţi şi considerăm că principalele noastre avantaje sunt flexibilitatea şi faptul că ne orientăm mai ales către nevoile fiecărui client", a declarat  directorul general al băncii, Jose Toscano. Pentru a marca intrarea pe piaţă, banca a oferit românilor cel mai înalt brad din lume, în centrul Bucureştiului. Acesta are cu o înălţime de 76 de metri, o greutate de 290 tone şi este împodobit cu peste 2 milioane de beculeţe.


FORTIS. Belgienii de la Fortis, a paisprezecea mare instituţie financiară europeană după active, şi-au manifestat interesul pentru ţara noastră prin deschiderea la Bucureşti a unei sucursale. Fortis a notificat la Banca Naţională, la 10 mai, intenţia de a oferi servicii în mod direct pe piaţa românească prin intermediul diviziei Fortis Bank Global Clearing, specializată în tranzacţii cu instrumente financiare. Belgienii au mai preluat în decembrie 2006 compania Global Finance&Leasing prin divizia de leasing a grupului Fortis, pentru care au plătit 4 milioane de dolari.


BANK OF CYPRUS. Ciprioţii au ales şi ei varianta deschiderii unei sucursale şi au creat o reţea de brokeri şi puncte de vânzare. Estimările sunt ca până la finele anului să aibă un portofoliu de credite de circa 100 de milioane de euro. Există operaţională şi o divizie de leasing. Pentru a doua etapă a dezvoltării operaţiilor pe piaţa locală este prevăzută şi lansarea unei oferte de private banking.


La Caixa

Investitorii spanioli au bancă la Bucureşti. La Caixa, cea mai mare casă de economii din Europa şi al treilea grup financiar din Spania, a deschis în luna octombrie prima sucursală operativă din România. Instituţia bancară avea înainte de deschiderea sucursalei din Bucureşti  peste 640.000 de clienţi români în Spania, care efectuează lunar, în medie, peste 2.500 de plăţi în România. La Caixa este un colos bancar având active în valoare totală de 239,616 miliarde de euro, de aproape patru ori mai mult decât întregul sistem bancar românesc. Banca spaniolă a anunţat că este interesată şi de achiziţia unei banci de retail deja prezentă pe piaţă, cu condiţia ca aceasta să aibă o cotă de cel puţin 3-4% din activele sistemului bancar românesc pe segmentul de retail.

×
Subiecte în articol: economic romania piata milioane bănci bank fortis