x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura ecologica prinde radacini

Agricultura ecologica prinde radacini

09 Iul 2004   •   00:00

Cereale, fructe, legume, miere, lapte, unt sau cascaval. SAPARD pregateste o noua masura prin care va finanta obtinerea acestor produse, dar si a altora, in sistem ecologic.

FLORINA ZAINESCU

Din ce in ce mai multi fermieri renunta la ingrasaminte chimice, pesticide sau antibiotice pentru a-si cultiva graul sau pentru a-si creste vacutele in sistem ecologic. Dar trecerea de la "cultura" clasica la cea BIO nu se face peste noapte. Pentru ca rodul muncii lor sa fie considerat ecologic, este nevoie de o perioada de conversie: 2 ani pentru culturile anuale - cereale - pajisti sau culturi furajere, 3 ani pentru livezi si vii sau un an pentru niste albine BIO. Iar pierderile agricultorului sunt mari in acest interval.

FINANTARE. In curand insa, taranul "ecologist" nu va mai suporta din propriul buzunar aceste pierderi. SAPARD lucreaza la o noua masura de finantare - Masura 3.3 Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural - care ii va da agricultorului posibilitatea sa solicite prime care sa-i acopere gaura din buget. Sprijinul se va acorda anual, pe baza pierderii estimate de venit. Stimulentul financiar nu va depasi 20% din pierderea declarata, dar va fi finantat integral de Comunitatea Europeana si bugetul de stat, dupa cum scrie in fisa tehnica a acestei masuri.

SUBVENTII. Pana sa beneficieze de aceasta finantare, cei care au imbratisat deja productia ecologica sunt subventionati de catre stat: cu 7.000 de lei/kilogram pentru viteii sau gainile duse la abator si cu 10.000 lei/kilogramul de carne de grasun. Ajutorul pentru un ou ecologic este de 1.000 de lei, 600 lei pentru kilogramul de grau si 400 de lei pentru cel de rosii sau morcovi. Per total, in 2004, vreo 26 de miliarde de lei astepta sa ajunga in buzunarele fermierilor ecologici sub forma de subventii.

DE TREI ORI MAI MULT. Toate aceste masuri au condus la triplarea suprafetelor cultivate dupa modul de productie ecologic in anul 2003 la 57.200 hectare, fata de 17.438 hectare cultivate in anul 2000. Estimarile pentru anul 2004 prevad cresterea suprafetelor in agricultura ecologica la 75.500 hectare, ceea ce reprezinta o crestere cu 31% fata de anul 2003.

Deoarece piata interna de produse ecologice este in formare, 95% din produsele ecologice de origine vegetala au fost exportate pe pietele din Germania, Elvetia, Olanda si Italia, unde cererea de astfel de produse este in crestere. Produsele exportate sunt: cereale, oleaginoase si proteice, fructe de padure, plante medicinale, miere de albine si telemea de oaie.

CERTIFICAT

Momentul ce a marcat finalizarea crearii in Romania a unui sistem de agricultura ecologica similar cu cel comunitar il constituie infiintarea in luna mai a acestui an a primului organism de inspectie si certificare romanesc "Ecoinspect" din Cluj-Napoca. Organizarea sistemului national de control in agricultura ecologica va asigura tarife accesibile de certificare pentru producatori, care vor determina cresterea pietei produselor agroalimentare ecologice romanesti la preturi accesibile pentru consumatori.

×
Subiecte în articol: economic