x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura ecologică românească primeşte 5 milioane de euro în 2010

Agricultura ecologică românească primeşte 5 milioane de euro în 2010

16 Ian 2010   •   00:00

România va putea acorda, în 2010, un sprijin financiar pentru agricultura ecologică, în valoare de 5 milioane de euro, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.



"În cadrul unei ajustări a Politicii Agricole Comune (PAC) din 2009, România a propus ca agricultura ecologică să fie sprijinită financiar pe acest pachet. Din această ajustare a PAC s-a creat o rezervă financiară care le permite statelor membre să dezvolte anumite programe de sprijin întru-un context special - noi îl numim tehnic articolul 68. Pachetul financiar alocat României numai pentru 2010 se ridică la 5 milioane de euro", a spus Dumitru, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că producătorii români din agricultura ecologică vor fi sprijiniţi financiar pentru costurile de certificare şi de conversie, respectiv de trecere de la agricultura tradiţionala la cea ecologică. Această sumă va fi alocată doar pentru anul 2010. "Vom vedea dacă din 2011 vom continua articolul 68 sau dacă introducem măsura de agromediu în PNDR", a adăugat Dumitru.

Reprezentanţii unei fabrici de brânzeturi din România, atestată cu producţie ecologică de şase ani de zile, au afirmat recent că anual cheltuielile de atestare în acest sector pot ajunge la un miliard şi jumătate de lei vechi pe an, adică în medie două-trei milioane lei vechi pentru un producător particular care livrează laptele acestei societăţi, costurile fiind însă suportate de procesator.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu, România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a primit subvenţii europene pentru sectorul agriculturii ecologice. "Suntem singura ţară din UE care nu are inclusă o susţinere financiară prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală /PNDR/ pentru sectorul agriculturii ecologice", a precizat Cioceanu.

România este o ţară cu un imens potenţial în acest sector, consumul de produse ecologice este însă la un nivel extrem de scăzut din cauza lipsei informaţiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar şi din cauza preţurilor mult mai ridicate decât cele ale produselor convenţionale.

Specialiştii din domeniu apreciază că preţurile produselor ecologice ar putea fi cu doar 10-20 de procente mai mari decât ale celor convenţionale, dacă ar exista mai multe ferme certificate ecologic şi abatoare, apreciază specialiştii.

România deţine la ora actuală doar două-teri ferme de găini ouătoare certificate şi câteva ferme de vaci de lapte crescute în sistem ecologic, dar, în schimb, exportă cantităţi semnificative de grâu ecologic, care se întorc în ţară în produse procesate, la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele convenţionale.
Potrivit datelor MADR, valoarea pieţei interne de produse agroalimentare ecologice a valorat, în 2008, circa 20 de milioane de euro, în timp ce exporturile s-au cifrat, în aceeaşi perioadă, la 100 milioane euro, dublul valorii din 2006.

Creşterea pieţei ecologice din România este totuşi una constantă, în condiţiile în care la nivelul lui 2008 erau înregistraţi 86 de procesatori de produse bio, aproape dublu faţă de 2007, când era consemnat un număr de 48. Din totalul raportat, 60 de procesatori activau în producţia vegetală, nouă în cea animalieră şi 17 în apicultură.

În ceea ce priveşte suprafeţele cultivate cu produse ecologice, se estimează că, la finele lui 2009, acestea ar putea ocupa 240.000 ha din suprafaţa totală existentă, cu 8,6 la sută mai mult decât în 2008, când s-au raportat 221.000 ha (1,60 la sută din total).

De asemenea, exporturile de produse agroalimentare ecologice s-au cifrat, în 2008, la 100 milioane de euro, echivalentul a circa 130.000 de tone, dintre care numai unu la sută au fost produse procesate şi 0,94 procente miere. Destinaţiile în care s-au realizat cele mai importante exporturi au fost Olanda, Germania, Danemarca, Italia şi Marea Britanie. Importurile de produse ecologice au fost în valoare de 8-10 milioane euro, aproape duble decât în 2007, cele mai semnificative fiind gemurile, dulceţurile, cafeaua şi dulciurile.

Cifra de afaceri înregistrată la nivel mondial în agricultura ecologică a fost de 46 miliarde de dolari, în 2007, în creştere cu 10 la sută faţă de 2006, iar în Europa a atins un nivel a atins 15,4 miliarde euro, cu 15 la sută mai mult decât în 2006.

×
Subiecte în articol: economic