x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AGRICULTURĂ/Încep să se plătească subvenţiile restante

AGRICULTURĂ/Încep să se plătească subvenţiile restante

21 Ian 2009   •   00:00

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le-a plătit ieri crescătorilor de bovine 202 milioane de lei, subvenţii aferente anului 2008. În cazul ovinelor, APIA va realiza astăzi plăţi de 105 milioane de lei către crescători.



După acordarea acestei sume, fermierii vor ajunge la o subvenţie de 25 de lei pe cap de ovină şi vor mai avea de primit, într-o tranşă ulterioră, 18,91 de lei pe cap de animal, pentru a ajunge la suma alocată pentru 2008, de 43,91 de lei. Ministerul Agriculturii a virat în conturile APIA încă 149,6 milioane de lei pentru plăţile acordate fermierilor din zonele montane defavorizate.

CEREALE: PREŢUL DE INTERVENŢIE OFERIT DE STAT, NEATRACTIV
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le reaminteşte producătorilor că achiziţionează cereale la un preţ de intervenţie de 101,3 euro pe tonă, în condiţiile în care de la 1 noiembrie 2008 şi până în prezent a primit doar două oferte, ambele respinse.
Măsura de intervenţie este activă în perioada 1 noiembrie 2008 - 31 mai 2009 şi prevede că un producător poate să vândă APIA, la un preţ de 101,3 euro pe tonă, cel puţin 80 de tone de grâu comun, orz, porumb, sorg sau minim 10 tone de grâu dur, dacă aceste produse îndeplinesc anumite condiţii de calitate. Deşi ultimele luni au fost grele pentru ei, cu tranzacţii puţine, fermierii nu apelează însă la această formă de sprijin, considerând preţul prea mic. “Preţul de intervenţie deocamdată nu este atractiv, pentru că banii se iau după 30 de zile, iar preţul de 101 euro pe tonă nu ştiu cât e de bun la grâu. Intervenţia va fi atractivă când preţul va fi cel mediu de la bursă, ori când la bursă este 130 de euro pe tonă şi intervenţia este 101 euro, nu este interesant”, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), citat de Mediafax. El a adăugat că faţă de luna decembrie preţurile la cereale au crescut în piaţă cu 10%-15%. Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan, susţine şi el că preţurile pe care producătorii le pot obţine pe piaţa liberă sunt mai mari decât cel oferit la intervenţie. “În plus, ca să dai grâu la intervenţie trebuie să ai indici excelenţi de panificaţie, ceea ce recolta din 2008 nu prea are. Grâul bun se găseşte, dar este mai scump”, a spus Popescu.

×
Subiecte în articol: economic interventie