x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultură - Subvenţiile se dau cu invitaţie

Agricultură - Subvenţiile se dau cu invitaţie

de Elena Stan    |    21 Feb 2008   •   00:00

În perioada 3 martie- 15 mai, agricultorii pot depune cereri pentru plata subvenţiei pe hectar din fonduri UE afarentă anului 2008 la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). De asemenea, tot în această perioadă APIA va gestiona şi procesul de acordare a plăţilor pentru anul 2007.  


În perioada 3 martie- 15 mai, agricultorii pot depune cereri pentru plata subvenţiei pe hectar din fonduri UE afarentă anului 2008 la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). De asemenea, tot în această perioadă APIA va gestiona şi procesul de acordare a plăţilor pentru anul 2007.   


"Avem deficit de personal, dar ne bazăm pe faptul că deja există experienţă, ceea ce va uşura treaba. Nu putem angaja în mod temporar pentru că nu avem baza legală", a declarat Dan Gherghelaş,directorul general al APIA. Pe lângă plata unică pe suprafaţă din fonduri UE agricultorii mai primesc şi plăţi complementare de la bugetul de stat. Unele dintre acestea depind de nivelul producţiei, cum ar fi în cazul inului, cânepei şi "culturilor energetice", unde valoare subvenţiei depinde de cantitatea livrată de fermier spre procesare.În plus, din acest an au fost introduse şi plăţi pentru fermierii care livrează tomate spre procesare. Plăţile aferenbte anului 2007 ar putea începe cel mai devreme la începutul lunii martie şi se ridică, în total, la 440 de milioane euro. Pentru 2008 suma este de circa 533 de milioane euro.
    


TERMENE.Perioada în care se depun cererile în fiecare an este 1 martie-15 mai (în acest an campania începe la 3 martie pentru că 1 şi 2 sunt zile nelucrătoare - n.r.). Fermierii pot continua să depună cereri şi în perioada 16 mai-9 iunie, dar cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie cererile nu mai sunt acceptate. Ca şi anul trecut, fermierii vor primi şi în acest an o invitaţie în care va fi specificată ziua şi ora la care trebuie să vină la sediul local al APIA pentru a completa cererile pentru plăţile pe suprafaţă.


ACTIVITATE.În 2007 perioada de depunere a cererilor a fost prelungită cu două săptămâni, prin derogare a Comisiei Europene, până la sfârşitul lunii mai. Anul trecut au fost depuse în total 1,24 milioane de cereri, dintre care 11.500 au făcut obiectul unor penalizări, pentru că au fost depuse cu întârziere (în intervalul 1-25 iunie). Fermierii care au depus şi în 2007 cereri de sprijin vor primi un formular cu datele pretipărite, dar cu căsuţe libere, pentru fiecare rubrică, pentru a înscrie eventualele modificări. De asemenea, fermierii vor avea acces în acest an la o bază de date pe internet, care cuprinde hărţile pe care îşi identifică parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapă necesară pentru primirea plăţilor.


INFORMAŢII.APIA a pus la dispoziţia fermierilor un program de prezentare a hărţilor digitale, accesibil prin internet începând cu data de 21 februarie 2008. Această bază de date conţine imagini aeriene ale întregii suprafeţe agricole a ţării, limitele administrative şi limitele suprafeţelor de teren (blocuri fizice) necesare fermierilor pentru identificarea parcelelor agricole pe care le utilizează şi pentru care pot depune cerere de sprijin financiar de la Uniunea Europeană şi de la bugetul naţional. Instrumentul este util fermierilor care au acces la internet, cât şi autorităţilor locale şi specialiştilor APIA, Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA), Direcţiilor Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), agenţilor agricoli de pe lângă primăriile comunelor. Aceştia vor asista fermierii la identificarea corectă a parcelelor agricole."Programul poate fi accesat pe baza unei parole care va fi furnizată fermierilor şi instituţiilor implicate în campania de depunere a cererilor de sprijin financiar 2008 de către centrele judeţene/locale APIA", conform APIA.
    


×
Subiecte în articol: economic apia