x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AIG, vaca de muls

AIG, vaca de muls

07 Aug 2009   •   00:00

Toată lumea face bani de pe urma AIG, mai puţin compania însăşi şi plătitorii de taxe care au băgat 182 de miliarde de dolari pentru a o salva.

Băncile de investiţii şi firmele de avocatură au realizat aproape 1 miliard de dolari de pe urma restructurării gigantului asigurărilor.

Una dintre cele mai mari obiecţii ale publicului american este că după salvarea la comun a întregii industrii financiare, mai multe companii o duc deosebit de bine. Potrivit unei analize a Wall Street Journal, consultanţii financiari şi legali ai AIG au primit 1 miliard de dolari.

Printre cei mai mari beneficiari se află Morgdan Stanley, care a câştigat 10 milioane de dolari asistând Fed, dar ar putea colecta 250 de milioane de dolari din diversele contracte care au legătură cu AIG. Morgan Stanley a primit 10 miliarde de dolari din programul de 700 de miliarde de dolari şi a emis obligaţiuni cu garanţii de stat. De asemenea, Goldman Sachs, care a primit şi ea 10 miliarde de dolari, şi JP Morgan, care a ridicat 25 de miliarde de dolari, primesc bani frumoşi asistând AIG.

Furia publică printre plătitorii de taxe, Congres şi mass-media provine de la faptul că munca la AIG nu a fost făcută de firmele care au primit bani publici la un discount semnificativ. 

×
Subiecte în articol: bănci restructurarea