x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutoare pentru fermieri. 2 lei/kg pentru comercializarea lânii până la 21 octombrie

Ajutoare pentru fermieri. 2 lei/kg pentru comercializarea lânii până la 21 octombrie

19 Sep 2019   •   13:47
Ajutoare pentru fermieri. 2 lei/kg pentru comercializarea lânii până la 21 octombrie

Guvernul a aprobat extinderea termenului  până la care fermierii pot valorifica lâna, în cadrul unui program de ajutor de minimis, prin care primesc 2 lei/kg kilogram, de la 30 septembrie, la 21 octombrie, a transmis Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Depunerea documentelor justificative pentru obţinerea sprijinului financiar se poate realiza până la 1 noiembrie 2019.

Valoarea acestuia s-a dublat, ajungând la 2 lei/kg lână comercializată, printr-o hotărâre de Guvern adoptată la 24 iulie 2019. În acest scop, MADR dispune de un buget de 30 de milioane de lei. Acordarea schemei de minimis vizează menţinerea activităţii de creştere a ovinelor, stabilizarea veniturilor şi evitarea depopulării satelor şi conduce la diversificarea producţiilor obţinute în acest sector, prin valorificarea lânii.
Programul a început în 2017, de acesta beneficiind 32.328 de fermieri, fiind colectate peste 15.000 tone de lână.

România ar putea colecta o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone, în condiţiile în care deţine un efectiv de circa 11,4 milioane capete ovine.

Țara noastră se afla anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte efectivele de ovine şi caprine, cu un total de 11,69 de milioane de capete, după Marea Britanie, Spania şi Grecia, potrivit Institutul Naţional de Statistică (INS). Efectivele de ovine şi caprine au crescut la nivel naţional cu 1,8% în 2018, faţă de anul anterior.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: fermieri lana