x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul aprobă plata ajutoarelor sociale pentru angajații Oltchim

Guvernul aprobă plata ajutoarelor sociale pentru angajații Oltchim

10 Oct 2012   •   13:32
Guvernul aprobă plata ajutoarelor sociale pentru angajații Oltchim

Guvernul va aproba, în şedinţa de miercuri, actul normativ în baza căruia vor fi acordate ajutoare sociale pentru angajaţii Oltchim (OLT), a anunţat premierul Victor Ponta, care a adăugat că trebuie găsită şi o soluţie pentru ca banii care intră în conturile combinatului să nu fie luaţi de creditori, informează mediafax.

"Astăzi introducem şi hotărârea de guvern privind ajutoarele sociale, dar împreună cu ministrul de Finanţe trebuie, mâine, să luaţi o decizie, pentru că suntem într-un cerc vicios. Vrem să dăm, să ajutăm şi să fie bani pentru salarii, dar imediat ce se pun banii în cont îi ia un creditor. Trebuie să găsiţi până mâine soluţia juridică în aşa fel încât banii pe care îi putem avea pentru salarii şi pentru repornirea combinatului să nu fie imediat luaţi de către creditori. Care e soluţia juridică cea mai bună asta trebuie să o propuneţi dumneavoastră şi consiliul de administraţie, mâine, poimâine cel târziu, să ia soluţia corectă", i-a spus Ponta ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Marţi, premierul a declarat că angajaţii Oltchim ar urma să încaseze în luna octombrie salariile restante, iar în noiembrie vor fi repornite, în mod treptat, anumite secţii.
El a arătat însă în acelaşi timp că trebuie găsită o soluţie juridică prin care banii viraţi în contul Oltchim pentru plata salariilor şi repornirea combinatului să nu mai fie încasat imediat de către unul dintre creditorii companiei.
Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul ia în calcul înfiinţarea unei noi societăţi comerciale pentru Oltchim, prin intermediul căreia să poate fi asigurate atât fonduri pentru furnizori şi repornirea combinatului, cât şi banii pentru plata salariilor angajaţilor.
Săptămâna trecută, ministrul Muncii a precizat că Guvernul va acorda ajutoare sociale la Oltchim doar angajaţilor care încasează mai puţin decât salariul mediu pe economie şi după ce va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora şi bunurile mobile şi imobile aflate în posesie, precum maşini şi locuinţe. După finalizarea anchetelor sociale, Executivul va emite o hotărâre pentru acordarea de ajutoare către angajaţii în cazul cărora se va decide că au dreptul la un astfel de ajutor.
În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a stabilit ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.
 

×