x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutoarele de stat, integrat in UE

Ajutoarele de stat, integrat in UE

30 Mar 2004   •   00:00

Ultimele modificari ale legii privind ajutorul de stat inaspresc conditiile de acordare a acestui beneficiu, stabilind norme clare de avizare.

Notificarea obligatorie pentru acordarea unui ajutor de stat cunoaste in acest moment trei exceptii. Astfel, ajutorul acordat unei intreprinderi, intr-o perioada de pana la trei ani, in valoare totala de trei miliarde de lei ( circa 100.000 de dolari) este considerat a fi autorizat si nu cade sub incidenta obligatiei de notificare. De asemenea, pentru intreprinderi mici si mijlocii exista anumite dispozitii care prevad exceptari de notificare prealabila in cazul in care indeplinesc anumite criterii. In ultimul caz ajutorul de stat nu trebuie notificat la Consiliul Concurentei daca sumele sunt folosite pentru programele de ocupare a fortei de munca.

Regulament pentru IMM-uri

Consiliul Concurentei a adoptat recent regulamentul privind ajutorul de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) care va intra in vigoare in perioada imediat urmatoare. Acest regulament nu se aplica pentru activitatile de productie, procesare sau comercializare a produselor, ajutorului de stat legat de activitatile de export (mai precis ajutorul legat direct de cantitatea exportata, de infiintarea si functionarea unei retele de distributie sau a cheltuielilor curente legate de activitatile de export) si al celui care favorizeaza utilizarea produselor nationale in detrimentul produselor din import. De asemenea, firmele mici si mijlocii beneficiaza de exceptii de notificare pentru ajutoarele de stat daca indeplinesc urmatoarele criterii: intensitatea bruta a ajutorului nu depaseste 15% pentru intreprinderile mici si 7,5% in cazul firmelor mijlocii.

13 notificari pentru ajutorul de stat

Anul trecut Consiliul Concurentei a emis 68 de decizii in domeniul ajutoarelor de stat iar de la inceputul anului 2004 au fost primite 18 notificari in acest domeniu. Ajutoarele de stat propriu-zise au insemnat, in 2003, 37 de cazuri, la care s-au adaugat sapte hotarari de alocari specifice, opt de ajutoare individuale, o schema de ajutor de stat si 15 de modificari ale schemelor existente. De la inceputul anului si pana la mijlocul lunii februarie 13 decizii ale Consiliului Concurentei au privit ajutoarele de stat, una ajutoarele individuale, una schemele de ajutor de stat, iar doua au fost decizii de modificari de scheme existente.

APAPS a trimis cele mai multe

Consiliul Concurentei a primit de la inceputul acestui an notificari pentru acordarea unui ajutor de stat de la: Consiliul Judetean Brasov - Compania APA Brasov, Consiliul Judetean Constanta - Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta, Ministerul Finantelor Publice - Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" SA, Ministerul Finantelor Publice - Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului - Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane - Tarom, APAPS - ROMVAG SA Caracal, APAPS - Siderca SA Calarasi, APAPS - Siderurgica Hunedoara, APAPS - Industria Sarmei SA Campia Turzii, APAPS - CSR SA Resita, Ministerul Finantelor Publice - Automobile Dacia.


Catalin Budescu
×
Subiecte în articol: economic stat