x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alcoolul si gazul incalzesc obrazul

Alcoolul si gazul incalzesc obrazul

de Adrian N. Ionescu    |    25 Ian 2006   •   00:00
Alcoolul si gazul incalzesc obrazul

Scaderea temperaturilor a dus la dublarea consumului de gaze, la cresterea cu 10% a celui de electricitate. Romanii s-au incalzit si pe cai bahice, dand pe gat cu 70% mai mult alcool decat intr-o zi normala. O saptamana de ger apasa pe bugetul populatiei cu peste 120 de milioane de euro.

Scaderea dramatica a temperaturilor a dus la dublarea consumului de gaze si la cresterea cu 10% a celui de electricitate. Romanii s-au incalzit si pe cai bahice, dand pe gat cu 70% mai mult alcool decat intr-o zi normala. Daca gerul va dura sapte zile, asa cum au estimat meteorologii, romanii vor scoate din buzunar cu 120 de milioane de euro in plus.

Cresterea productiei interne de gaze naturale, folosirea rezervelor din depozitele subterane si oprirea marilor consumatori industriali sunt contramasurile de ameliorare a scaderii dramatice a temperaturii, ca si a reducerii presiunii gazelor rusesti.

URMARITI... FLACARA. "Parametrii de livrare a gazelor naturale de import prin punctul Isaccea au scazut cu 10%-15%", potrivit oficialilor Dispeceratului National de Gaze Naturale, dar consumul pune la incercare sistemul, cu toate ca, la celalalt punct de intrare (Mediesul Aurit) "cantitatea de gaze corespunde contractului" de import. Cresterile consumului aproape ca s-au dublat in Bucuresti (cu 80%), Ploiesti (87%) si Iasi (75%). Problemele cele mai mari le au insa, ca de obicei, zonele de la capetele conductelor cele mai indepartate de surse: Arad, Timisoara, Suceava. Distribuitorii romani de gaze naturale au anuntat ca intampina deja greutati pe masura ce temperaturile se apropie de - 20 grade Celsius.

MASURI EXTREME. Ieri, ministrul Economiei, Codrut Seres, a cerut din nou producatorilor Romgaz si Petrom marirea livrarilor cu cate 1,5 milioane mc/zi, dupa ce acestia deja le-au crescut cu circa 21%-23%. Din depozitele subterane se extrag zilnic cu 3 milioane mc mai mult ca de obicei. Al doilea producator de gaze naturale, Petrom, anuntase o productie suplimentara de 6,4 milioane mc/zi (aproape 10% din consumul estimat), inclusiv prin oprirea combinatului Doljchim Craiova. De altfel, si combinatele Azomures, Amonil Slobozia si Victoria primesc gaze la cota de avarie, la solicitarea MEC. Pentru comparatie, daca s-ar extinde la intregul an consumul din aceste zile, volumul total ar fi de circa 25,5 miliarde mc, fata de 18 miliarde cate am ars anul trecut. Altfel spus, fata de media anului trecut consumam cu 42% mai mult.

INAPOI LA CARBUNE. Reducerea presiunii gazelor a condus la cresterea consumului de electricitate. Luni, puterea solicitata in sistemul energetic a fost mai mare cu 10% decat in mod normal, pana la 8.800 MW in orele de varf: dimineata pana la ora 11:00 si dupa, amiaza dupa ora 17:00, potrivit lui Ion Merfu, directorul sucursalei Craiova a Transelectrica si fost director general al acesteia.

Centralele care au fost obligate sa treaca la utilizarea pacurei sau a carbunelui vor inregistra o "crestere a costului de productie de circa 15%-20% in cazul utilizarii pacurii, pentru ca aceasta este mai scumpa", potrivit directorului general al CET Iasi, Dorin Ivana.

CALCULE. Potrivit evolutiei consumurilor din prezent, cei peste opt milioane de consumatori casnici de electricitate vor plati in plus peste doua milioane de euro in cele sapte zile de ger anuntate de meteorologi, iar cei aproape doua milioane de abonati la gaze vor scoate din buzunar 12 milioane de euro la cursul valabil azi.

Dependentii de incalzirea centrala vor scoate din buzunar alte 88 de milioane de euro pentru gigacaloriile suplimentare, ceea ce ridica factura suplimentara platita de romani la 102 milioane de euro, fara sa punem la socoteala consumul de lemne.

Bucuresti: frig acasa, frig la scoala

Frig in case, frig in scoli, frig in spitale. Presiunea scazuta a gazelor in centralele termice a afectat centrul si nord-vestul Capitalei. Trei blocuri din centrul orasului, racordate la centrala Victoria, n-au caldura. Virgil Ramba, directorul Radet, ne-a declarat ca situatia nu poate fi imbunatatita peste noapte.

Astfel, mai mult de 50 de scoli si peste 20 de spitale vor avea in continuare probleme cu incalzirea, in unele unitati scolare fiind suspendate cursurile. "In zece la suta din gradinite si scoli au fost intrerupte cursurile, deoarece au ramas in frig. Copiii nu pot invata in frig", a spus Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

Astfel, au fost intrerupte cursurile la gradinitele 2 (Piata Romana), 42 (zona Piata 1 Mai) 116 si 117 (Mendeleev, 1 Mai). Acelasi lucru s-a intamplat si in scolile 181, "Tudor Vianu", liceele "Ion Neculce", "Harnaj", Grupul Scolar "Henry Coanda" si Liceul "George Enescu".

MASURI. Ieri-seara, prefectul Capitalei, Mioara Mantale (foto), le-a cerut directorilor de scoli si gradinite sa decida singuri daca inchid sau nu unitatile de invatamant. "Fie trimit copiii acasa, fie comaseaza clasele. Oricum nu se poate invata in frig. Am luat masuri si la spitale. Speram sa nu fim nevoiti sa inchidem nici un spital", ne-a spus Mantale. Si in tara au fost probleme. Elevii din 36 de scoli din sase judete nu au fost ieri la cursuri din cauza conditiilor meteo nefavorabile. In Iasi, frecventa elevilor la cursuri a scazut in mediul rural din cauza temperaturilor extreme. (Monica C. Andrei, Eugenia Mihalcea)

VICTIME
20 de persoane au murit in ultimele trei zile din cauza gerului care s-a abatut asupra Romaniei, majoritatea celor decedati fiind oameni fara adapost. Cele mai multe decese, respectiv cate trei, au fost inregistrate in judetele Galati si Timis, iar in Suceava, Arad, Iasi, Bucuresti, Valcea, Maramures, Prahova, Constanta si Ialomita a fost confirmat cate un deces.

Frigul a gonit comerciantii din piete

Tarabele din pietele bucurestene erau goale ieri, iar putinii comercianti care au iesit sa infrunte gerul de afara se adaposteau in masini sau tineau marfa, varza, cartofi, cateva legaturi de zarzavaturi, sub paturi si celofane. Vreo patru femei "danseaza" de frig langa tarabele cu haine, papuci de casa, sosete, dar si pantaloni pentru costum. Lumea nu se opreste sa cumpere, nici n-are timp sa se uite ce se vand, oamenii alearga zgribuliti inspre magazinele care au caldura. "Stam, ce sa facem? Pana pe la ora 15:00-16:00, cand speram sa vina patronul si sa strangem", spune o doamna ascunsa sub trei randuri de pulovere groase, de lana, peste care mai are si o vesta matlasata. Tot nu-i tine de frig, gerul i-a aprins fata, dar nu are ce face. Are un salariu fix pe luna, iar daca lipseste o zi, i se taie din remuneratie.

Nici la tarabele de legume-fructe lucrurile nu stau diferit. In piata Domenii din Capitala, care nu este acoperita, sunt doar doi comercianti. Unul vinde marfa direct din masina, iar celalalt sta gramada peste patura cu care si-a invelit produsele. Lumea mai cumpara, damboviteanul a reusit sa stranga pana la ora pranzului in jur de 3 milioane de lei vechi, fata de 5-6 milioane intr-o zi mai calduroasa.

Venit tocmai din Suceava, dinainte de Anul Nou, un barbat vinde varza (foto) si castraveti murati in piata Matache. Vinde e un fel de a spune, caci, de fapt, lumea nu prea mai iese la piata la cumparaturi. In rest, pietele sunt adormite, tarabele de flori sunt bine inchise, protejate de folii de plastic. Numai cateva buchete de flori de plastic se mai vand la marginea drumului, flori de sezon. (Eugenia Mihalcea)

CRESTE INTRETINEREA
Potrivit estimarilor Federatiei Asociatiilor de Proprietari de apartamente de bloc din Romania, intr-un bloc cu centrala termica si fara repartitoare de caldura, energia termica urma sa coste, in medie, luna aceasta intre 126,1 lei noi pentru o persoana care locuieste intr-un apartament cu doua camere si 234 lei noi pentru un apartament de patru camere locuit de patru persoane. In blocurile in care apartamentele au repartitoare, in conditii de minimum confort (16-18,5 grade C in apartament), costurile se reduc cu 20%. Estimarile sunt superioare cu pana la 50% pentru blocurile bucurestene racordate la RADET.

Calculele iau in seama reducerea de subventie de la bugetul de stat, dar nu si gerul record de afara. Specialistii apreciaza ca, pentru a asigura o temperatura de 20 de grade in apartament, in conditiile unei scaderi de temperatura exterioara de la - 5 °C la - 14°C, este nevoie de o cantitate de caldura mai mare cu 12%-13%.

Prin urmare, in cele doua situatii de mai sus (bloc cu centrala proprie, respectiv bloc la RADET), cei patru locatari ai unui apartament cu patru camere vor plati in plus 59,7 lei noi (597.077 lei vechi), respectiv 89,56 lei noi (895.616 lei vechi) pentru cele sapte zile de ger prin care meteorologii ne-au avertizat ca trecem acum.

CALORIFERE
Zilele geroase au atras o crestere a vanzarilor la aparatele de incalzit. Chiar daca este tardiv sa-ti pui centrala termica, aceasta se afla in topul vanzarilor de produse electrocasnice dupa televizoare si masini de spalat. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la Altex, produsele de incalzit au inregistrat o crestere a vanzarilor de peste 200%. In aceasta perioada aproape toate magazinele de electronice si electrocasnice au oferte speciale si reduceri de sezon. Un calorifer electric se vinde cu 150-200 ron. Vanzari in crestere s-au inregistrat la produse de incalzire precum calorifere electrice, aeroterme si radiatoare cu halogen. (E.M.)

BAUTURA
O data cu scaderea mercurului din termometre a crescut si cantitatea de alcool din sangele romanilor. "Consumul de tarii a fost, in zilele geroase, cu 70% mai mare decat media anuala zilnica", ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele Patronatului Garant. Astfel, daca in medie romanii consuma zilnic un milion de litri de alcool, de duminica incoace am baut 1,7 milioane de litri pe zi. 45% din aceasta cantitate o reprezinta tuica, palinca si rachiul, in timp ce votca sau vinarsul reprezinta cam 55%. La un pret mediu de 5 lei/l (1,5 euro) sapte zile de ger vor aduce incasari de 18 milioane de euro. (F.Z)

TRENURI CU INTARZIERE
Din cauza temperaturilor foarte scazute, transportul feroviar de calatori se desfasoara in conditii de iarna, fiind posibile eventuale limitari de viteza din cauza cetei si a vantului, anunta CFR Calatori. Trenurile care vin din Austria si Ungaria intra pe teritoriul Romaniei cu intarzieri care pot depasi 100 de minute, din cauza conditiilor grele de iarna din aceste tari. Pe rutele interne s-au inregistrat intarzieri de circa 10-20 de minute, in special la trenurile care sosesc din nordul Moldovei, potrivit biroului de presa al CFR Calatori. (Iohanna Onaca Purdea)

PORTURI BLOCATE
Din cauza vantului si vizibilitatii reduse, porturile Midia, Mangalia si Constanta Sud fluvial sunt inchise de duminica. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Transporturilor, Canalul Sulina este inchis pentru navigatie din cauza vantului, iar pe Canalul Dunare-Marea Neagra si Canalul Poarta Alba-Midia Navodari sunt poduri de gheata. In judetul Tulcea, Dunarea a inghetat in proportie de 60%, astfel ca autoritatile porturare au decis ieri ca toate navele sa intre la adapost. Autoritatile galatene au interzis circulatia ambarcatiunilor mici. (Erik Hoosz, I.O.P)
×
Subiecte în articol: economic milioane potrivit cauza gaze frig