x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimente - Patronatele readuc în discuţie reducerea TVA

Alimente - Patronatele readuc în discuţie reducerea TVA

de Florina Zainescu    |    16 Ian 2008   •   00:00

16:30 • Patronatele din industria alimentară cer reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea preţurilor din domeniu, care ar putea creşte începând cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei naţionale şi a costurilor mai mari cu utilităţile.


Patronatele din industria alimentară cer reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea preţurilor din domeniu, care ar putea creşte începând cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei naţionale şi a costurilor mai mari cu utilităţile.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Internelor să discute cu reprezentanţii patronatelor din sectorul alimentar despre intenţiile acestora de a creşte preţurile şi să stabilească dacă scumpirile sunt justificate. În replică, producătorii de alimente spun că Executivul nu ar trebui să ceară justificări, ci să-i ajute prin reducerea TVA la alimentele de bază. "Nu trebuie noi să ne justificăm în faţa Guvernului. Ceea ce se întâmplă nu este o scumpire, ci o majorare de preţ, întrucât costurile sunt mai mari. În loc să ceară justificări, Guvernul ar trebui să acţioneze prin îmbunătăţirea politicilor fiscale, cum ar fi reducerea TVA la alimente", a declarat Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Romalimenta. "Tendinţa de majorare a preţurilor nu va ocoli sectorul panificaţiei. Luna aceasta nu vor creşte, pentru că este o lună slabă din punct de vedere al vânzărilor, dar de luna viitoare este posibilă o majorare de preţ la pâine, ca urmare a evoluţiei cursului valutar. În prezent, până la noua recoltă de grâu, circa 25% din necesar este asigurat de importuri. Guvernul ar putea ajuta producătorii cu soluţia pe care am tot propus-o de atâtea ori, şi anume reducerea TVA la alimente", a declarat şi Aurel Popescu, preşedintele Rompan.


ÎNCÅPÅŢÂNARE. Reprezentanţii producătorilor cer de mult reducerea TVA la alimente ca soluţie pentru temperarea preţurilor şi reducerea ponderii pieţei negre. Însă Guvernul evită să ia o decizie în acest sens. Mai mult, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în noiembrie 2007, că reducerea TVA la alimentele de bază va fi posibilă după 2010, odată cu scăderea presiunilor inflaţioniste şi apropierea României de zona euro.


SCUMPIRI. Scăderea leului în raport cu euro din ultima perioadă afectează producătorii din industria alimentară, care importă o parte din materia primă, mai ales după ce seceta a făcut din anul 2007 unul dintre cei mai slabi ani agricoli. De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, cele mai importante creşteri de preţuri de consum au fost în zona produselor alimentare ( 9,14%). Cea mai accelerată scumpire a fost consemnată la uleiul comestibil (44,1%). Pâinea s-a scumpit şi ea cu 13,27%, alte creşteri importante de preţuri fiind înregistrate şi la legume şi conserve din acestea (26,77%) şi fructe şi conserve din acestea (15,69%).


×
Subiecte în articol: economic reducerea