x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alpiq cere daune de 500 de milioane de lei de la Hidroelectrica

Alpiq cere daune de 500 de milioane de lei de la Hidroelectrica

de Daniel Ionaşcu    |    21 Aug 2012   •   16:01
Alpiq cere daune de 500 de milioane de lei de la Hidroelectrica

Alpiq RomEnergie si Alpiq Industries cer daune totale de 500 de milioane de lei de la Hidroelectrica, urmare a denuntarii contractelor de energie pe care le aveau acestea de catre producatorul de stat, aflat in insolventa, a declarat Remus Borza, seful Euro Insol, administratorul judiciar in cazul insolventei.

Cele doua companii motiveaza neobisnuita cerere prin profiturile nerealizate pana in 2018, an la care urmau sa expire cele doua intelegeri. Anul trecut, Alpiq RomEnergie a preluat 1,57 TWh cu 204 milioane de lei de la Hidroelectrica, iar Alpiq Romindustries a primit 1 TWh cu 130 de milioane de lei. Pretul mediu pe MWh de energie preluata a fost de 130 de lei, putin peste costul de productie de 125 lei/MWh. Cele doua companii sunt detinute de Alpiq AG din Elvetia. Adunand cantitatile celor doua companii, acestea se claseaza pe primul loc in topul clientilor Hidroelectrica de anul trecut.

Pierderi de 850 de milioane de lei
Contractele au fost denuntate la data de 20 iulie, iar sistarea a devenit efectiva incepand cu 1 august. Potrivit raportului in privinta cauzelor care au dus la insolventa Hidroelectrica, diferenta intre valoarea pretului mediu anual al Pietei Zilei Urmatoare (PZU) si valoarea contractata de Alpiq Romindustries a generat in perioada 2006 –b 31 mai 2012 pierderi de 422 de milioane de lei pentru Hidroelectrica. In privinta Alpiq Romenergie, pagubele au fost de 427,2 milioane de lei.

Intrebat daca are vreo emotie in privinta acestor contracte sau a recastigarii in justitie a contractelor denuntate, Borza a spus ca acestea sunt 'inadmisibile“ in instanta.

Principalii clienti ai Alpiq Romenergie sunt Dacia – cel mai mare exportator al tarii, dar si Rompetrol si producatorii de componente auto Michelin Cord, Slivania Zalau si KOYO SA. Alpiq Romindustries are drept clienti companii de talie mai mica: Arctic Gaesti, Holzindustrie Schweinhofer, Kronospan, Gerom Buzau, Matizol Ploiesti sau Moldomin Moldova Noua.

Alpiq Romindustries este fosta Buzzman Industries, iar contractul sau a fost incheiat la 29.11.2004, acesta incepandu-si efectele din 1 ianuarie 2005, cu valabilitate pe 10 ani. A fost prelungit insa in 2009 pana la 31 decembrie 2019, potrivit raportului Euro Insol. Alpiq RomEnergie este fosta EHOL Distribution, care s-a format din cedarea unor cantitati de energie de catre Energy Holding. Inainte de denuntare, durata contractului era de 1 februarie 2018.

Intrebat daca mai sunt si alte companii care au cerut daune de la Hidroelectrica, Borza a spus ca 'acum e vacanta judecatoreasca, asa ca, daca ar fi, noi nu am primit citatiile“.

Consultanta aiurea
Raportul mai scoate la iveala si o alta serie de anomalii la Hidroelectrica. Astfel, avem doua contracte de consultanta si servicii realizate cu KPMG Romania si KPMG Audit SRL, prin care firma de stat a platit 2,8 milioane de lei, plus TVA. Acestea trebuiau sa asiste Hidroelectrica in procesul de fuziune si divizare al Hidroelectrica, prin care se formau 'monstrii energetici“ Electra si Hidroenergetica, ganditi la nivel guvernamental. Raportul Euro Insol mentioneaza ca Hidroelectrica a suportat aceste onorarii 'pentru implementarea unui proiect care in final a fost invalidat de instantele judecatoresti si ca urmare nu a mai putut fi implementat“. Sindicalistii si Fondul Proprietatea au reusit blocarea sa in instanta. Borza a spus ca va renegocia cu KPMG contractele de consultanta.

×