x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ALTĂ VACANŢĂ FORŢATĂ/Dacia îşi întrerupe iar producţia

ALTĂ VACANŢĂ FORŢATĂ/Dacia îşi întrerupe iar producţia

de Elly Cristea    |    09 Dec 2008   •   00:00

Întorşi ieri-dimineaţă la muncă după o vacanţă prelungită, de 17 zile, muncitorii de la Uzina Dacia din Mioveni au aflat că începând de joi vor fi trimişi din nou în şomaj tehnic.

În urma unei şedinţe între administraţie şi sindicat s-a stabilit că Dacia îşi întrerupe producţia timp de o lună, în perioada 11 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2009. Tot ieri s-a mai stabilit ca cele 620 de contracte pe durată determinată care expiră la sfârşitul anului să nu mai fie reînnoite. Uzina a anunţat şi că va reduce cadenţa de producţie începând cu

12 ianuarie 2009, de la 1.360 de vehicule pe zi la 1.085 vehicule pe zi. Muncitorii sunt speriaţi, dar mulţumiţi că nu vor rămâne cu buzunarele goale în perioada Sărbătorilor. În cele trei zile din această săptămână, cât vor merge la serviciu, oamenii vor primi prima de Crăciun, în valoare de 450 lei, şi bonurile de masă pentru zilele de şomaj tehnic din decembrie. În toată această perioadă salariaţii de la Dacia vor fi remuneraţi cu

85% din salariul total brut. Liderii Sindicatului Automobile Dacia spun că ce s-a întâmplat acum este un compromis pentru Sărbătorile de iarnă şi că în ianuarie vor avea o adunare generală a sindicatului.

Vânzările Dacia pe piaţa locală au căzut cu 52,3% în noiembrie, de la 9,850 de unităţi la 4.698 vehicule, declin record pentru constructorul auto. Dacia a revizuit în scădere cu 40% bugetul de investiţii prevăzut pentru 2009, de la 250 de milioane euro la 150 de milioane euro, însă fondurile alocate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, nu vor fi afectate.

×
Subiecte în articol: economic