x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ambalaje româneşti pentru brânzeturi aduse din import

Ambalaje româneşti pentru brânzeturi aduse din import

de Andreea Stroe    |    19 Ian 2016   •   21:54
Ambalaje româneşti pentru brânzeturi aduse din import
Sursa foto: voltan1/Getty Images/iStockphoto

În timp ce alte ţări se mândesc cu produsele montane şi au o întreagă strategie de promovare a lor, la noi se face tot ce e posibil pentru îngroparea agriculturii alpine. Pe crestele munţilor, animalele dau cel mai curat lapte şi cea mai curată carne. Producătorii montani din zona Bucovinei acuză autorităţile de la Bucureşti că-şi bat joc de ei cu bună ştiinţă.

Petre Dulgheru, medic veterinar, fost şef al ANSVSA Suceava, spune că acordarea subvenţiei doar de la 10 animale în sus îi bagă în faliment pe micii crescătorii, făcând loc pe piaţă importurilor de lapte şi carne. El îi invită pe guvernanţi să renunţe la Dubai şi să meargă la o aruncătură de băţ, în Austria şi în Franţa. „Să vadă cum se face agricultura în munte, cum se subvenţionează muntele. Cu cât altitudinea este mai mare şi stai cu animalele sus pe munte mai mult, cu atât subvenţia este mai mare.“

Laptele românesc există doar pe ambalaj. Conținutul este de afară
Medicii veterinari din zona Succevei spun că fabricile din împrejurimi exportă laptele ecologic românesc, iar aici aduc lapte din import pe care-l ambalează cu etichetă românească.
În Bucovina erau şase fabrici care produceau cele mai renumite brânzeturi din lapte de la munte, foarte apreciate în România şi în Europa, sub brandul La Dorna. „Acum, am în mână un pacheţel de şvaiţer, pe care scrie pe faţa ambalajului LaDorna, iar pe spate este ştampila ovală cu Franţa, nr. 53061001. Mai am un pachet, pe care scrie în partea din faţă LaDorna, caşcaval Rucăr, iar pe spate produs în Croaţia. Consider că este o inducere în eroare a consumatorului”, spune Petre Dulgheru.

Preţul cărnii, bătaie de joc
Carnea de la animalele crescute pe munte este şi ea de o calitate superioară. Asta pentru că animalele pasc iarbă îngrăşată natural, fără pic de chimicale. Dar, pentru că legea e atât de strâmbă, a desființat punctele de sacrificare a animalelor de pe creste, astfel încât costurile pentru a duce animalul la abator sunt mari şi afacerea nu mai rentează. Aşa se ajunge că pe kilogramul în viu, crescătorul abia dacă scoate şase lei. Porivit lui Alexandru Crăiuț, preşedintele Asociației Crescătorilor de Animale Runc Moldovița, s-a ajuns în situaţia ca prețul pentru carnea de bovină să fie egal cu cel al cărnii de curcan.

În fabrica de la Dorna Lactate, din zona Dornelor, nu se mai fabrică brânzeturi, ci se aduc din Franţa, Croația și Polonia, pentru a se vinde în România, sub brandul La Dorna. Nimeni nu face nimic pentru a da o șansă produselor autohtone.

Domnilor guvernanţi, fabricile le-am închis, mai avem câteva bovine în munţii României, pe care le vom lichida foarte repede şi vom deveni, cât de curând, piaţă liberă şi sigură de desfacere a produselor lactate din alte părţi şi mai puţin din România. Alte ţări îşi protejează muntele şi muntenii, iar dumneavoastră îi radeţi de pe faţa pământului.
Petre Dulgheru, memoriu adresat președintelui Klaus Iohannis, premierului şi ministrului Agriculturii
 

×