x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenda Petrom - 200 de milioane de euro pentru Luca

Amenda Petrom - 200 de milioane de euro pentru Luca

de Adrian N. Ionescu    |    27 Oct 2005   •   00:00
Amenda Petrom - 200 de milioane de euro pentru Luca

Consiliul Concurentei nu a primit noul contract incheiat de Petrom cu Petromservice, societate condusa de liderul sindical Liviu Luca. Petrom risca o amenda de peste 200 de milioane de euro.

Consiliul Concurentei nu a primit nici pana ieri noul contract incheiat intre Petrom si Petromservice, societate condusa de liderul sindical, Liviu Luca. Daca nu va depune notificarea in timp ultil, Petrom risca o amenda de peste 200 milioane de euro.

Contractul de aproape un miliard de euro dintre Petrom si fosta sa divizie mecano-energetica (acum Petromservice SA) este considerat o modalitate de transfer de profit de catre reprezentantii actionarilor minoritari ai Petrom.

SPAGA. "Contractul mi se pare dubios, pentru ca perpetueaza un transfer de resurse si de profit si poate fi considerat anticoncurential", a declarat Dan Barbulescu, unul dintre reprezentantii actionarilor minoritari ai Petrom care detin impreuna 6,23% din actiuni. Chiar daca Petrom este o companie privata, contractul ar fi trebuit semnat cu castigatorul unei licitatii, potrivit lui Barbulescu, care este si un analist experimentat al pietei de capital. "Avem de a face cu o spaga platita de Petrom fostilor sai salariati care lucreaza la Petromservice, pentru ca, in urma repetatelor scumpiri ale carburantilor din acest an, soferii consumatori au uitat sa mai lase restul cand alimenteaza la statiile respective", adauga Dan Barbulescu.

EXTINDEREA. Potrivit unor informatii de pe piata de specialitate, Petromservice a negociat cu Petrom preluarea reparatiilor de la schelele unde aceasta isi facea singura treaba (Moinesti, Videle, Targoviste si Timisoara). "Pretul" acestei extinderi urma sa fie transferul a 7.000 de salariati de la Petrom. Daca contractul s-a incheiat astfel, s-ar putea explica si generozitatea Petrom de a plati salarii compensatorii viitorilor someri ai Petromservice. In urma extinderii pe noi zone, valoarea contractului ar putea deveni aproape sigur mai mare decat cea minima declarata, de peste 930 de milioane de euro, considera specialistii.

"Cand s-au infiintat Petromservice si cele doua Rafiserv, fie si numai prin transferul activelor de la o societate de stat (Petrom, atunci - n.r.) la acestea, controlate de actionari privati, s-a realizat in fapt un ajutor de stat nenotificat la Consiliul Concurentei", considera Dan Barbulescu. Societatile Rafiserv au fost preluate aproape pe nimica de Asociatia Salariatilor din Petrom, depind de comenzile rafinariilor Arpechim si Petrobrazi si au fost cumparate saptamana trecuta de Petrom de la actionari comuni cu ai Petromservice. "Ajutorul de stat respectiv nu a fost notificat nici pana acum, din moment ce nu este pe site-ul Consiliului, dar poate fi cerut inapoi oricand, in conditiile aderarii la Uniunea Europeana", conchide Barbulescu.

Petromservice nu face parte dintre cele 44 de companii de servicii si utilaje petroliere care sunt membre ale Asociatiei Contractorilor de Foraj din Romania. Fac parte, in schimb, Aquafor, Forseco si altele care se afla in cercul de interese al Petromservice. "In reparatiile si intretinerea sondelor, Petromservice face legea si a intrat in forta si in lucrarile de foraj", potrivit unor surse din domeniu.

SUB INCIDENTA LEGII
Garantarea unui anumit volum de lucrari pentru o societate poate intra sub incidenta Legii concurentei, a aratat ieri Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, referindu-se la contractul incheiat intre Petrom si Petromservice. El a tinut totusi sa precizeze ca nu vrea sa se antepronunte cu "absolut nimic", deoarece contractul nu a sosit la Consiliul Concurentei. De altfel, Berinde nu cunoaste data pana la care Petrom ar trebui sa depuna contractul, deoarece nu stie data la care acesta a intrat in vigoare. Cert este ca Hotararea Consiliului de Administratie privind Aprobarea contractului de prestari servicii dintre Petrom si Petromservice dateaza de la 18 octombrie. Petrom risca o amenda cuprinsa intre 1% si 10% din cifra de afaceri a companiei daca nu notifica in termenul stabilit de legislatie contractele susceptibile de restrictionare a concurentei, a declarat Berinde. Daca Petrom va fi amendata cu 10% din cifra de afaceri pe anul trecut, austriecii de la OMV vor avea de platit statului 200 de milioane de euro, una dintre cele mai mari amenzi aplicate vreodata de Consiliul Concurentei. Petrom nu a notificat institutia nici cu privire la preluarea controlului celor doua societati de mentenanta a rafinariilor Arpechim si Petrobrazi, Rafiserv Arpechim si Rafiserv Petrobrazi, termenul-limita fiind vineri, 28 octombrie. (Adrian Mihai)

REPLICA
Petrom si Petromservice au convenit sa solicite Consiliului Concurentei avizarea contractului de service incheiat intre cele doua companii, institutia urmand sa confirme ca acordul respecta regulile liberei concurente, se arata intr-un comunicat comun al societatilor. "Contractul de prestari servicii este conform regulilor liberei concurente din Romania si din UE. Din cauza pozitiei semnificative detinute de cele doua societati, ambele parti au convenit sa solicite Consiliului Concurentei sa avizeze contractul de service si prin aceasta sa confirme ca acest contract respecta competitia pe piata romaneasca de profil", se precizeaza in comunicat.

×