x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenzi de peste 1,5 milioane de lei pentru furnizorii de energie

Amenzi de peste 1,5 milioane de lei pentru furnizorii de energie

20 Noi 2019   •   15:26
Amenzi de peste 1,5 milioane de lei pentru furnizorii de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aplicat, pe parcursul acestui an, amenzi contravenţionale în valoare de 1,545 milioane de lei, ca urmare a nerespectării prevederilor legale privind schimbarea furnizorului şi utilizarea unor practici comerciale incorecte din partea acestora, arată datele instituției.

"Unul dintre obiectivele principale ale ANRE este creşterea concurenţei pe piaţa cu amănuntul prin sporirea gradului de implicare a clienţilor în schimbarea furnizorului. În vederea creşterii gradului de conştientizare, în rândul furnizorilor, a importanţei schimbării furnizorului în procesul de dezvoltarea a pieţei cu amănuntul şi stopării oricăror practici incorecte/nelegale a acestora, ANRE a invitat furnizorii de energie electrică şi gaze naturale la şedinţa Comitetului de Reglementare din data de 20 noiembrie 2019. În cadrul şedinţei, furnizorilor le-au fost prezentate aspectele instrumentate de ANRE pe parcursul anului 2019, măsurile luate, cadrul de reglementare, bunele practici, precum şi perspectivele procesului de schimbare a furnizorului care, începând cu anul 2026, nu trebuie să dureze mai mult de 24 ore şi trebuie să fie posibil în orice zi lucrătoare, conform prevederilor Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică", se precizează în comunicatul ANRE.

Pe parcursul anului 2019, s-a constatat o creştere semnificativă a reclamaţiilor clienţilor referitoare la nerespectarea de către furnizori a prevederilor legale privind schimbarea furnizorului şi utilizarea de către aceştia a unor practici comerciale incorecte.

Astfel, în urma acestor constatări, au fost demarate acţiuni de control, finalizate prin aplicarea de amenzi contravenţionale în valoare de 1,545 milioane de lei, din care 465.000 lei în domeniul energiei electrice şi 1,080 milioane de lei în domeniul gazelor naturale.

Autoritatea de reglementare precizează că procesul de schimbare a furnizorului de către un consumator este gratuit.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: anre