x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie American Airlines a intrat în faliment controlat pentru a se reorganiza

American Airlines a intrat în faliment controlat pentru a se reorganiza

de Daniel Ionaşcu    |    29 Noi 2011   •   13:38
American Airlines a intrat în faliment controlat pentru a se reorganiza

AMR Corp, compania-mama a operatorului aeronautic American Airlines, a cerut astazi protectia in fata creditorilor, impreuna cu societatea regionala afiliata American Eagle, scrie USA Today.

Urmare a miscarii, directorul Gerard Arpey "s-a retras' desi a fost rugat sa ramana iar fotoliul sau va fi preluat de Tom Horton, care anterior a fost presedinte al consiliiilor de administratie de la AMR sI American.

Bloomberg noteaza ca AMR Corp "a cerut falimentul (in aceasta dimineata-nr) dupa ce a esuat sa asigure reduceri de costuri cu salariile si a stat pe tusa intr-o perioada de fuziuni care au facut ca societatea sa fie retrogradata de la cea mai mare din lume pana pe pozitia a treia in SUA. O data cu solicitarea, American Airlines a devenit cea mai mare companie aeriana din SUA care cere protectia in fata creditorilor'. AMR a fost mult timp subiect de speculatii in privinta falimentului. Compania a atras in special atentia in iulie cu o comanda de 460 de noi avioane de la Boeing si Airbus. Societatea are 4,1 miliarde de dolari in numerar si investitii pe termen scurt.

Actiunile companiei au scazut cu 79,2% in 2011.

In ceea ce priveste American Airlines sI American Eagle, este putin probabil ca miscarea sa aiba un efect imediat asupra clientilor, mai scrie USA Today. Operatiunile de zi cu zi sunt asteptate sa continue normal in timpul reorganizarii.

De asemenea, sistemul de promotie cu mile adunate de clientii fideli va continua neafectat.

Toti ceilalti operatori din SUA au intrat in faliment in diverse perioade de timp.

Update: Compania a mentionat active de 24,7 miliarde de dolari si datorii de 29,6 miliarde. American Airlines si-a inceput activitatea cu livrarea de posta aeriana in anii '20. Societatea a fost infiintata de mai multe companii americane, care au inceput un proces de consolidare in 1929 si au luat numele actual in 1934. Printre pilotii uneia din companiile fondatoare s-a aflat si Charles A. Lindbergh, primul pilot din lume care a zburat fara eascala peste Atlantic.

×