x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amonil toacă gaz ieftin de la Niculae

Amonil toacă gaz ieftin de la Niculae

de Cristian Matache    |    22 Iul 2010   •   00:00
Amonil toacă gaz ieftin de la Niculae
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Mai multe off-shore-uri înfiinţate în Belize au reuşit în mai puţin de trei ani să pună mâna pe cea mai mare parte din activele unuia dintre cele mai mari combinate de îngrăşăminte chimice din România, Amonil Slo­bo­zia. Toate aceste societăţi au o singură adresă şi un singur pro­prie­tar: Ioan Niculae. Ceilalţi acţionari ai Amonil se uită neputincioşi şi, în ca­zul unui eventual faliment, nu vor pu­tea recupera mai nimic, potrivit unui articol publicat de Financiarul.



La mijlocul anului 2008, un ve­hicul de investiţii înregistrat în Cipru, Salink Limited, controlat de grupul suedez East Capital, intra în acţiona­riatul combinatului Amonil Slobozia, prin achiziţia a 14,31% din capital, în­tr-un moment când o acţiune ajun­sese la un nivel maxim, 0,08 lei. În trei ani scurşi de atunci valoarea unei acţiuni Amonil a scăzut cu aproape 80%, iar principalele active ale combinatului s-au scurs către compania Chemgas Holding Corporation, controlată de un off-shore din Belize, Riverside Development Limited. Aces­ta din urmă este înregistrat la o adre­să la care figurează alte două so­cie­tăţi: Jovline şi Zalois, care împreună adună 50,4% din Amonil. În spa­tele Jovline şi Za­lois stă omul de afa­ceri român Ioan Niculae, patronul InterAgro şi beneficiarul celui mai ief­tin gaz natural din România. Dovada controlului celor două off-shore-uri o repre­zin­tă o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2009, care enumeră consumatorii intreruptibili de gaze na­tu­rale din România. Printre aceştia se află şi InterAgro, cu şase combinate, in­clusiv Amonil.

Fondul de administrare al in­vestiţiilor East Capital a intrat pe pia­ţa românească în 2004, într-o pe­ri­oa­dă de plin avânt al economiei autoh­to­nă. La Slo­bozia, suedezii au desco­perit imediat după ce au intrat în ac­ţionariat că sunt martorii unor jocuri greu de înţeles. Reprezentanţii East Ca­pital susţin că au aflat de un contract în­che­iat între InterAgro, holdingul lui Ni­culae, şi Amonil prin care InterAgro furniza combinatului gaz metan necesar produc­ţiei de în­grăşăminte la un preţ care asigura costurile de producţie şi o cotă de pro­fit de 5%-10% pentru Amonil. „În schimbul acestor servicii, InterAgro primea toată pro­duc­ţia de îngră­şă­minte a Amonil, astfel încât Amonil nu putea să beneficieze de creşterea preţurilor îngră­şă­min­telor, atât pe piaţa locală, cât şi pe pie­ţele inter­na­ţio­nale, transfor­mân­du-se practic din­tr-o societate de producţie şi vân­zare îngrăşăminte într-o societate pro­cesatoare de gaz me­tan", susţin re­prezentanţii East Ca­pital.

Acest con­tract nu a fost supus aprobării ac­ţio­narilor şi nu a fost trimis spre informare CNVM. Acţio­narul Salink a cerut sancţionarea ce­lor care au „pă­gubit" combinatul - re­pre­zen­tan­ţilor Jovline şi Zalois şi directorilor combinatului, demers ră­mas fără rezultat.

Anul trecut, Salink a cerut CNVM să oblige Jovline şi Zalois să facă ofertă publică de preluare obligatorie, dat fiind faptul că au dobândit o poziţie de control de peste 33,33% şi că există elemente care ara­tă că sunt deţinute de acelaşi acţionar. CNVM a sancţionat Jovline şi Zalois, însă oferta publică încă nu a fost demarată. Pe acest fond intră în joc un al treilea off-shore, Riverside De­ve­lopment, care cumpără o datorie de 58,73 milioane de lei pe care Amo­nil o avea la furnizorul de gaze Distrigaz Sud. Crean­ţa este transmisă unei companii, Chemgas Holding Cor­poration, deţinută de Riverside, şi înregis­trată într-un apartament din Slo­bozia. Pentru că da­toria nu este plă­tită, instanţa ho­tă­răşte executarea silită a combinatului.

Astfel, cele mai importan­te active ale sale: platforma de producţie a îngră­şă­min­telor, două spaţii comerciale şi bunuri imobile sunt scoase la lici­taţie şi adjudecate de Chemgas Holding, adică exact creditorul care ceruse execu­ta­rea silită. Prin această mişcare, Nicu­lae devine singurul stăpân pe ac­tivele importante ale Amonil. Oficialii suedezi acuză faptul că nu au putut participa la licitaţie, deoarece nu i-a fost pusă la dis­po­­ziţie pu­bli­caţia de vânzare de exe­cutorul jude­cătoresc. După intra­rea activelor în posesia Chemgas, con­du­cerea combinatului semnează un con­tract de închiriere a activelor pier­dute pentru suma lunară de 1.200.000 lei plus TVA. Mai mult, Amonil este deposedată şi de autori­zaţia de mediu, care ajunge, bine­în­ţe­les, la Chemgas.

×
Subiecte în articol: special observator economic