x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ana Maria Pătru a pus umărul la prăbuşirea Oltchim

Ana Maria Pătru a pus umărul la prăbuşirea Oltchim

de Cristian Anton    |    21 Noi 2016   •   18:04
Ana Maria Pătru a pus umărul la prăbuşirea Oltchim

Ana Maria Pătru, preşedinta demisionară a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) arestată la sfârşitul săptămânii trecute pentru fapte de corupţie, a întreţinut relaţii strânse nu doar cu fostul şef de stat Traian Băsescu şi PDL, ci şi cu lideri de seamă ai PSD. Aşa se face că Ana Maria şi soţul Florin Ştefan Pătru sunt naşii de cununie, dar şi ai fiicei deputatului social-democrat Mircea Draghici. În altă ordine de idei, soţul Florin Ştefan Pătru este unul din responsabilii prăbuşirii Oltchim.

În 2015, însuşi premierul şi preşedintele PSD Victor Ponta chefuia la Curtea de Argeş la botezul fiicei deputatului PSD, Mircea Drăghici, alături de fostul şef al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de şapte ani şi opt luni de închisoare pentru corupţie. Naşii de botez, nimeni alţii decât soţii Ana Maria şi Florin Ştefan Pătru, care au fost şi naşii de cununie ai deputatului argeşean. În aceste condiţii, putem spune că şefa coruptă a AEP a avut grijă să se înconjoare de personaje puternice din toate părţile, fără a face discriminare între partide. Şi nu e puţin lucru să chefuieşti după europarlamentarele din 2009 cu ditamai preşedintele României, Traian Băsescu, alături de Elena Udrea, Elena Băsescu şi Vasile Blaga, iar după ceva timp să năşeşti o influentă familie PSD şi să petreci cu premierul Victor Ponta. Iar soţii Pătru s-au dovedit iscusiţi nu numai în asigurarea protecţiei politice, ci şi în afaceri păguboase pentru stat.

Groparul de la Oltchim

Florin Ştefan Pătru este director comercial la una din firmele care au falimentat colosul de stat Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Este vorba despre Chempro Chemicals, o societate mixtă româno-spaniolă, în care apar ca asociaţi şi Constantin Roibu, fostul manager al Oltchim, alături de fiul său, Alexandru Călin Roibu. În 2012, Chempro Chemicals avea datorii către Oltchim de 9,45 milioane de lei. În acelaşi an, Constantin Roibu a fost obligat să demisioneze de la conducerea companiei de stat, după ce a acumulat datorii de 700 de milioane de euro.

În raportul din 2013 privind cauzele care au dus la insolvenţa Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea îi nominaliza, printre principalii responsabili, atât pe Constantin Roibu, cât firma Chempro Chemicals, condusă de Florin Ştefan Pătru, soţul şefei demisionare a AEP. 

Unde e căpuşa, hop şi Pătru

Chempro Chemicals SRL nu este singura căpuşă a Oltchim în care este implicat Florin Ştefan Pătru. Cel care fugea săptămâna trecută de procurorii DNA cu actele care i-ar incrimina soţia în dosarul de corupţie de la AEP este director şi la Oltgroup PVC SRL. Firma din Râmnicu Vâlcea are ca asociat majoritar un offshore din Cipru şi este condusă, alături de Pătru, de Gheorghe Roibu. Adică fratele lui Constantin Roibu, fostul manager Oltchim. Culmea, unul din asociaţii minoritari ai căpuşei combinatului vâlcean este chiar Oltchim SA.

Deputatul PSD Mircea Drăghici, candidat pentru un nou mandat, a fost trimis anul trecut în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care mai sunt prinşi Constantin Nicolescu, fost preşedinte al CJ Argeş, şi 38 de primari. Potrivit DNA, primarii au încheiat contracte de consultanţă inutile cu o firmă controlată de Drăghici.

×
Subiecte în articol: oltchim Ana Maria Patru ancheta