x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANAF îşi face secţie pentru bogătaşii evazionişti

ANAF îşi face secţie pentru bogătaşii evazionişti

de Elena Stan    |    29 Dec 2010   •   19:42

Guvernanţii sunt tot mai disperaţi să strângă bani la bugetul de stat. După ce a tăiat banii pentru mame şi a introdus un impozit de 5,5% pentru pensiile între 740 şi 1.000 de lei, premierul Boc a anunţat marţi seară la TVR că în cadrul ANAF va fi înfiinţat un departament special care se va ocupa cu analiza averilor mari. „Aceia care au venituri foarte mici sau aproape inexistente, dar în spate au vile, maşini de lux, concedii în străinătate, opulenţă vor trebui să spună de unde au aceste resurse financiare. Iar dacă nu pot spune, aceste diferenţe se impozitează cu 16% şi banii merg la bugetul de stat, iar dacă există şi o infracţiune, e trea­ba penalului să analizeze”, a declarat premierul Emil Boc marţi seară la postul pu­blic de televiziune TVR 1.

Boc su­sţine că în acest mod vor fi sancţionaţi cei care contribuie la evaziunea fiscală. Măsura vizează 200-300 de persoane, „cei care au iahturi, vile şi îşi petrec vacanţele în locurile unde tari­fele sunt extrem de mari, iar ei nu pot să justifice (cheltuielile – n.r.) prin ve­­niturile declarate”, potrivit de­cla­raţiei ministrului de Finanţe, Gheor­ghe Ialomiţianu. „Pentru acele persoane fizice care nu îşi declară venitu­rile, adică sunt în situaţia să aibă veni­turi foarte mari şi impozite zero, fără să aibă venituri a căror impozitare să se fi făcut în mod legal, le transmit că nu pot să stea liniştite”, a declarat Ialomiţianu.

Guvernul a decis săptămâna trecută că persoanele fi­zice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% pentru dife­renţa dintre cele două valori. „Am verificat bazele de date şi am constatat că avem foarte multe firme cu datorii în România şi patroni foarte bogaţi care în decursul ulti­milor ani au omis în mod deliberat să îşi înre­gis­treze veniturile pe societate, lu­crând la negru, făcând evaziune fisca­lă, sustrăgân­du-se de la plata impozi­te­lor, iar cu aceşti bani şi-au construit case, şi-au plătit ex­cursii de sute de mii de euro, şi-au cum­părat bijuterii, iahturi, elicoptere sau avioane de lux. Aceşti oameni sunt ţinta noastră, pe aceşti oameni intenţionăm să-i controlăm în perioada următoare”, explica şeful ANAF, Sorin Blejnar.

O altă sursă de venit la bugetul de stat vor fi economiile rezultate din concedierea bugetarilor. Deşi, potri­vit premierului Boc, numărul de bu­ge­tari a scăzut în noiembrie la 1,27 mi­­­lioane de persoane, sub limita convenită cu FMI, disponibilizările vor continua şi anul viitor.

×
Subiecte în articol: economia