x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Atentie fumatori! Modificari la pachetele de ţigări şi tutun de rulat

Atentie fumatori! Modificari la pachetele de ţigări şi tutun de rulat

31 Ian 2018   •   18:02
Atentie fumatori! Modificari la pachetele de ţigări şi tutun de rulat

Pachetele de ţigarete şi tutun de rulat vor fi marcate cu un identificator unic, pentru a permite urmărirea fiecărui produs din momentul producerii până în momentul vânzării către primul distribuitor de retail, a anunţat Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), prin intermediul unui comunicat de presă.

 

Măsura se va aplica din data de 20 mai 2019 şi a fost prevăzută într-o directivă europeană transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 201/2016. Pentru produsele din tutun, altele decât ţigaretele şi tutunul de rulat, marcarea se va face începând din 20 mai 2024.

In decembrie 2017, Comisia Europeană a informat statele membre despre faptul că legislaţia secundară privind sistemul de trasabilitate a tutunului a fost adoptată.

Având în vedere importanţa deosebită pe care o are crearea unui sistem unic funcţional în toate statele membre, pentru urmărirea şi monitorizarea produselor din tutun, Comisia Europeană organizează patru întâlniri regionale privind aspecte de implementare a sistemului de trasabilitate şi elementele de securitate pentru produsele din tutun.

La a doua întâlnire regională, ce va avea loc în data de 15 februarie 2018, la Bucureşti, au fost invitate să participe autorităţile responsabile din şapte state membre: Austria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România şi Slovacia. Întâlnirea este organizată de Comisia Europeană - DG SANTE şi Ministerul Sănătăţii.

Fiecare stat membru poate numi până la zece reprezentanţi ai părţilor interesate din sectorul economic pentru a participa la sesiunea publică. AGERPRES

×