x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANAF reinventează, din pix, disciplina fiscală

ANAF reinventează, din pix, disciplina fiscală

de Paul Barbu    |    09 Feb 2016   •   18:15
ANAF reinventează, din pix, disciplina fiscală
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este hotărâtă să recupereze de la români datoriile pe care aceştia le au la stat. Potrivit Ordinului 588/2016 al şefului ANAF, Fiscul va face publice numele restanţierilor, oraşul şi sumele datorate. Nimeni nu ştie ce vrea ANAF să demonstreze prin acest demers, dar cert este că va crea o serie de probleme românilor, unele dintre ele intrând în zona ilegalului.

Noul ordin va face mai mult rău, sunt de părere experţii fiscali. „Autorii acestui articol din Codul de Procedură Fiscală ar trebui să dea mai multe explicații și să spună ce rezultate favorabile bugetului estimează că vor apărea în urma publicării acestor liste de datornici persoane fizice”, ne-a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal.

Problematică este publicarea cuantumului obligațiilor restante la bugetele de stat, deoarece aceste informații ar putea reprezenta pentru unii contribuabili elemente de natură să conducă la estimarea veniturilor respectivei persoane, date care în mediul privat sunt confidenţiale, susţine, la rândul său, Alexandra Ologu, avocat coordonator la Sioufas & Colaboratorii. Proceduri greoaie Totodată, având în vedere că actualizarea datelelor și publicarea se face trimestrial până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, dacă un debitor stinge în parte debitul, actualizarea datelor sale nu se va face decât după aproape cinci luni.

„Exista procedura de eliminare din baza de date doar dacă debitul se stinge integral, astfel că, în ipoteza stingerii în parte a debitului, contribuabilul va figura în mod eronat în baza de date online cu o creanță mai mare, lucru ce l-ar putea afecta”, potrivit avocatului Alexandra Ologu. La nivel teoretic, Fiscul dorește o mai bună colectare a creanțelor datorate la buget, dar noul ordin intră în contradicţie cu un altul, și anume Ordinul 3654/2015.

„Dacă un contribuabil care dorește să participe la o procedură de achiziție publică la care una dintre condițiile de atribuire este ca ofertantul să nu înregistreze creanțe bugetare, dacă ofertantul obține un certificat de atestare fiscală ce indică zero datorii la bugetul de stat, iar pe site-ul ANAF acesta figurează cu datorii, care dintre informații prevalează?”, spune avocatul Alexandra Ologu.

Experţii fiscali nu ştiu dacă ANAF a efectuat o analiză cu privire la impactul social al măsurii sau, la fel ca în alte cazuri, aceasta este doar una populistă, fără efecte reale, deşi scopul declarat e de a împiedica acumularea datoriilor către stat.

Faptul că Fiscul vrea să constrângă românii să îşi plătească datoriile, făcându-i de ruşine, poate fi privit ca o tehnică agresivă menită să-i afecteze reputaţia. Aceasta metodă este ilegală, dacă avem în vedere proiectul de Ordonanţă al ANPC.

Potrivit acestuia, la articolul 60, litera F, se precizează că recuperatorilor de creanţe le este interzisă utilizarea ameninţărilor sau a altor tehnici agresive cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul sau rude ale acestuia, ori de a-i afecta reputaţia sau proprietatea.

×
Subiecte în articol: anaf disciplina fiscala