x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANAF - Sechestru pe averea lui Gigi Becali

ANAF - Sechestru pe averea lui Gigi Becali

de Florin Gongu    |    18 Oct 2005   •   00:00
ANAF - Sechestru pe averea lui Gigi Becali

Fiscul a pus sechestru asigurator pentru recuperarea unei datorii de 7 milioane de euro de la patronul FC Steaua.

Fiscul a pus sechestru asigurator pe averea lui Gigi Becali, patronul FC Steaua Bucuresti, pentru a recupera datoriile clubului catre bugetul de stat, in valoare de peste 7 milioane de euro.

Conform lui Sebastian Bodu, presedintele ANAF, decizia a fost luata la sfarsitul saptamanii trecute, dar a fost facuta public abia ieri.

EXPLICATII. "Am luat aceasta hotarare pentru a acoperi creantele pe care le are clubul Steaua fata de stat, mai precis debitorul Gigi Becali", a spus Bodu. El a explicat ca a reactionat astfel, avizat fiind de articolele din presa care au anuntat vanzarea clubului de catre Gigi Becali nepotilor sai. "Acum am pus sechestru asigurator, care se poate transforma in sechestru executor. Bunurile nu se pot instraina, dar pot fi folosite.Contractele de afaceri pot fi derulate in continuare."

ISTORIE. Gigi Becali a preluat clubul de fotbal Steaua acum 3 ani de la Viorel Paunescu. Conform declaratiilor patronului stelist, el a semnat doar pentru activul societatii, nu si pentru pasiv. Saptamana trecuta, Gigi Becali a anuntat ca nu mai e patron la FC Steaua, cedandu-si toate actiunile la doi dintre nepotii sai. "Am depus actele la Regitrul Comertului si mi-au zis ca se inregistreaza in 5 zile", a povestit Gigi Becali. "Tranzactia nu este recunoscuta. Multe firme din Romania au recurs la aceasta smecherie, pentru a transfera responsabilitatea datoriilor, dar in cazul Steaua, vanzarea actiunilor nu este opozabila fiscului. ANAF poate sa o ignore, pentru ca nu a fost inregistrata la Registrul Comertului. Prin urmare, tot Gigi Becali este actionar majoritar", a parat Bodu.

ALTII LA RAND. Acesta a mai precizat ca "Steaua e primul club intr-o astfel de situatie. Vor urma si altele". Contactat telefonic, fostul presedinte al Stelei, Viorel Paunescu, nu a fost de gasit. Fiscul a solicitat primariilor localitatilor din judetul Ilfov sa puna la dispozitia autoritatilor fiscale documentele care servesc la identificarea bunurilor al caror proprietar e Becali.

"Bodu trebuie dus la Zoo"

Jurnalul National: Domnule Becali, ANAF v-a pus sechestru pe avere.
Gigi Becali: Nu inteleg de ce. Eu n-am nici o datorie. Chiar am o hartie de la Administratia Financiara din care reiese ca nu am datorii la stat.

Ce veti face acum?
Ii voi intenta plangere penala lui Bodu. Ii voi cere daune morale si materiale. El pune in pericol acum si familia mea, si clubul de fotbal si afacerile mele. Am totul sub sechestru, nu mai pot sa fac nimic. M-a blocat definitiv.

Credeti sa existe si alte dedesubturi?
Eu cred ca e si o chestie politica. Nimic in viata nu e intamplator. Poate s-au suparat ca as concura Guvernul cu constructia caselor de la Vadu Rosca, pe care nu le mai pot termina acum. Bodu va fi dusmanul meu toata viata. Asta nu e om, trebuie dus la gradina zoologica.

De unde e suma aceasta de 7 milioane de euro?
Astea sunt datoriile lui Paunescu. Eu nu am semnat pentru asa ceva. Nu am preluat si datoriile. Incerc sa-l sun, dar nu-mi raspunde.

Cu FC Steaua ce se intampla acum?
Se ocupa nepotii mei de el. Eu l-am vandut joi, asa ca degeaba au pus sechestru de vineri. Avocatii mi-au zis ca asa ceva nu e posibil. Cum sa-mi puna sechestru fara sa existe un proces in prealabil? Nenorociti de-astia nu pot administra finantele in tara asta.

NOUL COD
Sebastian Bodu a explicat ca Fiscul se poate indrepta direct impotriva lui Becali pentru recuperarea datoriilor, fara sa mai apeleze la justitie, conform noului Cod de Procedura Fiscala. "Atunci cand exista pericolul ca debitorul sa instraineze bunurile mobile sau imobile, organul fiscal sau vamal are dreptul sa instituie masuri asiguratorii, ca o garantie ca-si mai poate recupera creanta", se arata in comunicatul ANAF.
×