x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ancheta - Dosare penale la Republica

Ancheta - Dosare penale la Republica

19 Oct 2004   •   00:00

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala impotriva a doi fosti directori de la uzina Republica, in legatura cu situatia unor importuri, instrainarea unor active si evidentierea unor datorii in actele de privatizare.

CATALIN BUDESCU

MOTIVE. Potrivit procurorilor, Petre Popescu (director general, la momentul comiterii faptelor) si Ligia Caraman (director comercial) ar fi cerut Directiei Vamale Interjudetene Bucuresti prelungirea unei autorizatii vamale, in baza unor situatii de stocuri intocmite in fals privind o cantitate de 9.055 tone tagla. Materia prima provenea dintr-un contract incheiat in regim de import temporar cu firma Moody International.

Dupa incheierea contractului de privatizare, Grupul Moody - cumparatorul uzinei - a constatat ca dosarul de prezentare a uzinei Republica nu evidentia datoria de peste trei milioane de dolari (taxe vamale, TVA si penalizari) a societatii, ceea ce a facut imposibila plata obligatiilor contractuale rezultate din contractul de privatizare.

SITUATIE

Uzina Republica are pierderi de 770 miliarde lei si datorii de 1.737 miliarde lei. Desi a fost privatizata in anul 2003, investitorul nu a reusit sa-si respecte obligatiile. Mai mult, fostii angajati ai uzinei - disponibilizati anul acesta - au de recuperat sume de ordinul zecilor de miliarde, reprezentand salarii si alte drepturi banesti neplatite din noiembrie 2002. Fosta conducere a uzinei Republica este suspectata de fraudarea societatii si vanzarea patrimoniului impotriva intereselor creditorilor.

×
Subiecte în articol: economic