x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE îi obligă pe producători să vândă gaze sub costuri

ANRE îi obligă pe producători să vândă gaze sub costuri

04 Iun 2020   •   08:55
ANRE îi obligă pe producători să vândă gaze sub costuri
Sursa foto: rep0rter/Getty Images/iStockphoto

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis un Ordin privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România la prețuri de pornire care sunt mai mici decât costurile de producție, arată o scrisoare transmisă de Federația Patronală Petrol și Gaze - FPPG. Potrivit documentului, Ordinul ANRE nr. 79/2020 are, între altele, următoarele efecte:

- impunerea obligației producătorilor de a oferta la un nivel al prețului sub costurile de producție;
- impunerea unui preț de pornire pentru anul 2020 la un nivel care este cu mult sub nivelul prețului actual pe piața din România;
- scăderea semnificativă a contribuțiilor la bugetul de stat;
- limitarea posibilității de creștere a lichidității pieței de gaze naturale;
- reducerea semnificativă a investițiilor în sectorul gazelor naturale.

În consecință, FPPG propune - în scrisoarea trimisă Guvernului, ANRE, Ministerului Energiei și Curții de Conturi - modificarea „în regim de urgență” a prevederilor Ordinului nr. 79/2020 în sensul stabilirii prețului mediu ponderat la nivel național pentru perioada iunie-decembrie 2020.

 

Încă o retragere din ROPEPCA

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a decis să părăsească Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), după ce mai multe luări de poziție ale acesteia nu au reprezentat punctele de vedere ale tuturor membrilor. OMV Petrom este cea de-a doua companie care decide să părăsească asociația petroliștilor, după Rompetrol. (Dan Străuț)

 

23 lei/MWh

Este prețul la care producătorii de gaze vor trebui să pună pe piață, potrivit ANRE, o cantitate de 30% din producție începând din iulie 2020.

×
Subiecte în articol: anre omv petrom anre