x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE, stăpîna gropilor

ANRE, stăpîna gropilor

04 Iul 2008   •   00:00
ANRE, stăpîna gropilor

ENERGIE ● România riscă un nou proces cu UE
România subvenţionează indirect preţul curentului electric prin compensările pentru combustibil acordate centralelor care produc atît curent electric, cît şi energie termică. UE interzice subvenţiile încrucişate.



ENERGIE ● România riscă un nou proces cu UE
România subvenţionează indirect preţul curentului electric prin compensările pentru combustibil acordate centralelor care produc atît curent electric, cît şi energie termică. UE interzice subvenţiile încrucişate.

Statul român subvenţionează în mod indirect producţia de energie electrică pentru consumatori, prin compensările acordate pentru combustibilul folosit pentru energia termică, lucru interzis de directivele Uniunii Europene, potrivit lui Dan Andreescu, director de dezvoltare tehnologică din cadrul companiei General Turbo. "Metodologia actuală de calculare a preţurilor dezvoltată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) face ca o gigacalorie să fie 25-30 de euro, în vreme ce costul ei de producţie este de 10-12 euro. Jumătate din preţ este subvenţie pentru preţul energiei electrice produsă de aceeaşi centrală", a spus Andreescu la o masă rotundă pe teme energetice. Mai exact, acesta reclamă că din aceeaşi cantitate de combustibil, o termocentrală produce atît energie termică, ce este livrată pentru încălzire în oraşe, cît şi curent electric, furnizat în sistemul energetic naţional. "Problema e simplă: dacă cineva cumpără 10 litri de lapte şi obţine 5 kilograme de brînză şi 5 litri de zer, atunci, conform metodologiei ANRE, cei cinci litri de zer, care reprezintă un deşeu, vor trebui să coste cît cei 10 litri de lapte. Orice persoană cu minime cunoştinţe de termodinamică ştie că acest lucru e greşit", a spus Andreescu. "Cogenerarea nu înseamnă producerea concomitentă de energie electrică şi energie termică, ci recuperarea în scop util a căldurii în mod inevitabil pierdută. Orice termocentrală produce căldură", a completat Andreescu.

INGINERIE. Conform directorului, banii daţi drept compensare de autorităţile locale pentru energia termică ar putea fi folosiţi la reparaţii de drumuri sau alte proiecte. "Sîntem ca într-o fabrică ce produce salam şi bere. Se vinde salamul mai scump pentru a vinde berea mai ieftin", a precizat Andreescu. El a mai spus că astfel se plăteşte incapacitatea termocentralelor de a se restructura şi de a produce eficient. Statul român a convenit cu Uniunea Europeană ca autorităţile locale şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) să acorde compensări pentru preţul combustibililor folosiţi la producerea energiei termice, însă pentru energie electrică subvenţiile nu sînt permise.

Pagubă de 100 milioane de euro

Potrivit datelor MIRA, furnizate către Jurnalul Naţional, în acest an se estimează a fi livrată o cantitate totală de 12,2 milioane gigacalorii în întreaga ţară, pentru care se acordă 727,1 milioane de lei pentru compensările de combustibil, inclusiv TVA. Astfel, conform calculelor lui Andreescu, aproximativ 365 de milioane de lei (circa 100 de milioane de euro) ar putea fi economisiţi la nivel naţional pentru lucrări de infrastructură. "Situaţia există de mult, ANRE se face că nu vede, pentru că asta ar însemna să se crească preţul la curent electric la consumatori şi atunci se va vedea cît de ineficiente sînt termocentralele din România. Cum situaţia se perpetuează, nici nu există vreun imbold pentru ca acestea să se modernizeze, pentru că în final centralele îşi recuperează costurile", a mai spus Dan Andreescu. Potrivit ANRE, din cei 60,4 TWh de energie electrică produşi anul trecut în România, 16,8 TWh au fost realizaţi în cogenerare.

×
Subiecte în articol: economic energie andreescu