x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRM a desecretizat acordurile petroliere ale Chevron

ANRM a desecretizat acordurile petroliere ale Chevron

de Daniel Ionaşcu    |    26 Apr 2012   •   09:16
ANRM a desecretizat acordurile petroliere ale Chevron

Chevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor din Dobrogea timp de 30 de ani, perioada care poate fi extinsa cu alti 15 ani, potrivit acordurilor petroliere desecretizate azi de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Totodata, in cazul in care Chevron va descoperi gaze si petrol, va plati redevente cuprinse intre 3,5% si 13% din productie. Nivelul foarte mic al redeventelor este cauzat de contractul de privatizare al Petrom, unde se specifica faptul ca acestea nu pot fi crescute pana in 2014.

Contractul desecretizat mai arata ca grupul Chevron se obliga sa sape in total opt sonde de explorare a celor trei perimetre intr-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad + achizitionat de la Regal Petroleum- si trei perimetre in judetul Constanta: Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Marii Negre vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat joi la Varsovia ca Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din Romania, acestea urmand sa fie publicate pe site-ul ANRM. El ceruse in urma cu doua saptamani acordul scris al companiei pentru desecretizarea contractelor, partea romana considerand ca nu exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

×
Subiecte în articol: gaze de sist chevron gaze de sist