x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anton, lobby aberant pentru OUG 114

Anton, lobby aberant pentru OUG 114

de Cristian Anton    |    28 Feb 2019   •   13:42
Anton, lobby aberant pentru OUG 114

Anton Anton, ministrul Energiei, a declarat că nu a avut nicio discuţie cu Comisia Europeană despre OUG 114, dar o scrisoare trimisă de ministru pe 9 ianuarie către comisarul european pentu energie demonstrează contrariul. Anton justifică necesitatea ordonanţei prin lipsa unui cadru legislativ pentru sprijinul consumatorilor vulnerabili, deşi Guvernul PSD-ALDE a amânat de trei ori emiterea normelor de aplicare a Legii venitului minim de reinserţie, care se referă tocmai la acest lucru

Ministrul invocă gradul de sărăcie al consumatorilor vulnerabili, în condiţiile în care acelaşi Guvern întârzie aplicarea normelor de protecţie a acestora şi vorbeşte în termeni mai degrabă apocaliptici despre „penurii severe de gaze şi electricitate pe piaţă”.

Milioane de săraci

De asemenea, Anton vorbeşte despre prognoza ANRE a pieţei „elaborată în absenţa unui studiu de impact sau o evaluare a riscurilor” ca motiv pentru OUG 114, ceea ce înseamnă că tot factorii de competenţă ale guvernării sunt relevanţi şi nu aspecte reale de funcţionare a pieţei. Apoi, ministrul susţine că Executivul trebuie să apere 9 milioane de clienţi casnici foarte săraci, o cifră de-a dreptul aberantă.

Furnizorii de gaze nenumiţi de Anton Anton sunt francezii de la Angie şi nemţii de la E.On

Într-un final, Anton arată că OUG 114 vine şi în sprijinul furnizorilor de gaze care „vor acumula pierderi substanţiale” în condiţiile în care depind de producătorii Romgaz şi OMV Petrom (la care statul este acţionar majoritar, respectiv minoritar). Altfel spus, ministrul Energiei face un lobby pe faţă pentru companii străine, invocând sărăcia românului de rând.  

 

 

 

 

×