x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anul 2008 aduce autostrăzi private

Anul 2008 aduce autostrăzi private

de Elena Stan    |    08 Ian 2008   •   00:00
Anul 2008 aduce autostrăzi private
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Autorităţile au planuri ambiţioase pentru anul acesta: 127 de kilometri de autostradă vor fi date in folosinţă şi vor demara lucrările la primele proiecte realizate in parteneriat public privat.

Infrastructură - Drumarii au planuri măreţe

Autorităţile au planuri ambiţioase pentru anul acesta: 127 de kilometri de autostradă vor fi date in folosinţă şi vor demara lucrările la primele proiecte realizate in parteneriat public privat.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, şi directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romănia (CNADNR), Mihai Grecu, au ţinte ambiţioase şi anul acesta cu privire la construcţia autostrăzilor. Anul acesta drumarii vor demara lucrările la peste 800 de kilometri de autostradă, urmănd să fie recepţionaţi şi daţi in folosinţă circa 127 kilometri de autostradă, in condiţiile in care anul trecut au fost deschişi traficului doar 50,2 kilometri de autostradă, deşi in execuţie erau peste 784 de kilometri. In plus, anul trecut au mai fost daţi in folosinţă şi 35,9 kilometri de drum expres şi 281,689 kilometri de drum naţional. In toamna acestui an, autorităţile estimează că vor demara lucrările şi la tronsonul Comarnic - Braşov, care va fi realizat in regim de concesiune. Pentru autostrăzile private şoferii vor fi nevoiţi să plătească o taxă de drum, astfel incăt proprietarii să-şi recupereze din investiţie.Â

BANI. Autorităţile susţin că investiţiile realizate anul trecut in infrastructură au inregistrat un ritm fără precedent in istoria Romăniei. Astfel, anul trecut, pentru proiectarea şi construcţia de autostrăzi şi drumuri expres in Romănia au fost cheltuiţi peste 400 milioane euro. "1.000 de km de autostradă şi drumuri expres, care pănă in aprilie 2007 erau simple linii pe hartă, se află in prezent in proiectare", a explicat Iulian Rusu, şeful serviciului de relaţii cu mass-media din cadrul CNADNR. Banii au fost utilizaţi pentru segmentele Braşov - Borş, Bucureşti - Ploieşti, varianta de ocolire a municipiului Piteşti şi tronsonul Drajna - Feteşti. Mai mult, la Autostrada Transilvania, in lunile august-septembrie, ritmul lucrărilor a ajuns la peste 1.000.000 euro pe zi. "In anul 2007 s-au aflat in execuţie 1.940,6 km de proiecte infrastructură rutieră, dintre care 246,6 km de autostradă şi drumuri expres, variante ocolitoare cu profil de autostradă şi 1.694 km de proiecte modernizare drumuri naţionale, construcţie variante ocolitoare, lucrări de fluidizare a traficului precum şi lucrări de reabilitare primară", a explicat Iulian Rusu.

LUCRĂRI. In prezent, se află in execuţie tronsoanele de pe autostrada Bechtel, respectiv Suplacu de Barcău - Borş (64 de kilometri) şi Cămpia Turzii - Gilău (54 de kilometri), acesta urmănd a fi finalizat spre sfărşitul anului. De asemenea, se lucrează la tronsonul Moara Vlăsiei - Ploieşti, de pe Autostrada Bucureşti - Braşov, cu o lungime de 42 de kilometri, urmănd ca de luna viitoare să inceapă lucrările şi la tronsonul Bucureşti - Moara Vlăsiei, care are o lungime de 19 kilometri. Anul acesta va fi implementat programul de construcţie a centurilor ocolitoare in localităţile unde acestea nu există, care include peste 40 de centuri, cu o lungime de 474 de kilometri. Principalele lucrări sunt Centura Ploieşti - Vest, centura Constanţa şi Centura de Nord a Bucureştiului, care va face legătura intre Autostrada Soarelui (Bucureşti - Constanţa) şi Autostrada Bucureşti - Piteşti. Termenul de finalizare al lucrărilor este 2009, respectiv 2010. Tot in 2008 se vor afla in execuţie şi alte tronsoane de pe Coridorul IV de Transport, intre Constanţa, Bucureşti şi graniţa de vest a ţării, intre Sibiu şi Nădlac.

Construcţii

"In 2008 vrem să demarăm lucrările la autostrăzile: centura Constanţa, centura Arad, centura Sibiu, tronsonul de autostradă Timişoara - Lugoj, Comarnic - Braşov, Deva - Orăştie, Cernavodă - Â Medgidia şi Medgidia - Constanţa"

Mihai Grecu directorul general al CNADNR

Â

Proiecte ambiţioase

In 2009 vor fi daţi in folosinţă 180 de km de autostradă, iar 682 km vor fi in execuţie, iar in 2010 vor fi daţi in folosinţă 238 km de autostradă, iar 907 km vor fi in lucru, potrivit CNADNR. In 2013, Romănia va avea 2.139 km de autostradă şi 507 km de drum expres, adică de şapte ori mai mult decăt avem in prezent, adică circa 300 km de autostrăzi, conform CNADNR. Potrivit calculelor ministerului, cei 1.798 de kilometri de autostradă care vor fi construiţi in perioada 2007-2013 vor necesita investiţii de 12,8 miliarde euro. Cea mai mare parte a fondurilor, in valoare de 6,5 miliarde de euro, va fi asigurată de la bugetul de stat, UE alocănd 1,5 miliarde euro. In plus, instituţii financiare internaţionale vor aloca 600 milioane euro, iar din concesiunea autostrăzilor va fi alocată suma de 4,2 miliarde euro.

×
Subiecte în articol: economic anul autostradă kilometri autostrad