x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apar furnizori independenti

Apar furnizori independenti

16 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
ENERGIE - Investitii serioase pe piata libera La 1 martie a devenit operational primul centru de management energetic al unui furnizor independent de energie electrica. Energy Holding devine astfel un furnizor integrator de energie electrica.
ADRIAN N. IONESCU

CONSUM. Pretul energiei furnizate depinde de managementul acesteia
Spre deosebire de Dispeceratul Energetic National, Centrul nostru de Management Energetic (CME) nu poate comanda clientilor, afectandu-se astfel consumul, spune Corina Drumeanu, director executiv al Energy Holding, descriind pe scurt capacitatile sistemului. "Putem totusi sa avertizam clientii la timp privind raportul dintre consum si cantitatea contractata, sprijnindu-i in administrarea eficienta a acesteia", completeaza Drumeanu.

ONLINE. "Centrul ne ajuta sa avem contact in timp real cu clientii si cu propriii nostri furnizori, cu piata nationala si regionala", a declarat Enrique Ferrer, presedintele Energy Holding.

"CME include prognoza consumului consumatorilor eligibili deserviti de firma noastra, un sistem de masurare a cantitatilor de energie tranzactionate si un sistem de analiza post-avarie", detaliaza Corina Drumeanu.

Consumatori eligibili sunt cei care au achizitionat cel putin 1 GWh anul trecut, iar printre Clientii Energy Holding se numara Ductil Steel si Koyo Alexandria. Potrivit lui Enrique Ferrer, firma ocupa aproape 10% din piata de energie electrica din Romania, care este liberalizata in proportie de 55%. "Furnizorii independenti acopera, probabil, cel mult 25% din piata", completeaza Ferrer.

AVANTAJELE SISTEMULUI. Sistemul CME a fost recomandat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) tuturor furnizorilor pe care i-a licentiat. Clientii beneficiaza de o baza de date extinsa si de analize de specialitate, printre care cea a eventualelor avarii. "Inregistrarile post-avarie faciliteaza analize impartiale si reduc posibilitatea aparitiei unor potentiale conflicte intre partenerii de contract. In plus, sistemul poate actiona ca o "bursa interna" a clientilor nostri, in care abaterile de la prognoze se compenseaza intre acestia", adauga directoarea executiva a firmei.

Energy Holding a investit 2 milioane de euro in CME si va mai cheltui achizitionand capacitati de productie. Firma are deja 5 microhidrocentrale, dar isi doreste centrale pe baza de carbune si unitati de productie a energiei regenerabile.

×
Subiecte în articol: economic energy holding