x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apocalipsa după FMI

Apocalipsa după FMI

de Daniela Ivan    |    Vali Blanaru    |    04 Apr 2009   •   00:00
Apocalipsa după FMI
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Firmele mici, corecte, ar putea fi împinse spre faliment, dacă vor fi obligate să plătească statului un impozit anual de minimum 6.500 de lei, chiar dacă înregistrează pierderi. Achiziţiile de maşini, birouri şi locurile de muncă vacante din instituţiile publice vor fi îngheţate, iar tichetele de vacanţă sau de cadouri vor fi amânate pentru 2010.



Pentru a face rost de bani la buget, Executivul vrea să impoziteze, începând cu acest an, toate firmele cu minimum 6.500 de lei pe an, respectiv cu 1.625 de lei pe semestru. Excepţie va face trimestrul al II-lea, pentru care suma minimă plătită va fi de 1.083 de lei. Ho­telurile, restaurantele, firmele imobi­liare şi din comerţ vor plăti un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile înregistrate, în cazul în care suma dato­rată sta­tu­lui nu depăşeşte această cotă, dar nu mai puţin de 6.500 de lei, conform unor surse ministeriale, citate de Mediafax.

Măsură se va aplica şi pentru firmele de leasing, comerţul cu ridicata şi amănuntul, întreţinerea şi repararea au­tovehic­u­lelor şi motocicletelor, servicii de tehno­lo­gia informaţiei, activităţi de ser­vicii in­formatice, activităţi juridice şi de conta­bilitate, industria alimentară, transporturi rutiere plus multor alte ac­ti­vităţi. Ana­liştii economici spun că mă­su­ra va de­zavantaja firmele care în­regis­trea­ză pierderi şi pe cele care au o cifră de afa­ceri sub 130.000 de lei, în­tru­cât acestea vor fi obligate să plătească 6.500 de lei, ceea ce reprezintă mai mult de 0,5% din cifra lor de afaceri.

De asemenea, vor fi dezavantajate firmele care au o rată a pro­fitabilităţii mai mică de 3,1%, deoa­rece 0,5% din venituri înseamnă mai mult decât 16% din profitul impozabil, a de­cla­rat Gabriel Biriş, partener al firmei de avo­catură Biriş-Goran. "Indiferent da­că firma înre­gistrează pierderi sau nu, aceas­ta va trebui să plătească un impozit mi­nim de 0,5% din cifra de afaceri, dar nu mai mic de 6,500 de lei", a declarat Biriş.

MICROFIRME
Nici microfirmele, care acum sunt ta­xa­te cu 3% din cifra de afaceri,  nu vor scă­pa. Guvernul vrea să le impună un prag trimestrial de minimum 1.625 de lei, pe care să-l plătească chiar dacă nu câş­tigă nimic, conform proiectului de lege elaborat de Guvern.

Dacă suma datorată bugetului este mai mare de 1.625 de lei/tri­mes­tru, microfirmele vor fi ta­xate în continuare cu 3% din cifra de afa­ceri. Problema este că micile firme sunt deja puternic lovite de criză, iar Executivul s-a gân­dit să le ia şi puţinii bani care îi mai ţi­neau în viaţă. Este greu de crezut că aceste calcule ale Executivului vor adu­ce mai mulţi bani la buget, existând posibi­lita­tea ca multe dintre aceste mi­cro­firme să se închidă sau să evadeze în economia sub­terană.

"E anormal să aplici această măsură fără să faci nişte delimitări, în funcţie de veniturile obţinute de firme. Măsura va duce la faliment firmele de la colţul străzii, care obţin doar câteva sute de milioane de lei vechi. Noi cerem ca im­pozitul să se aplice doar firmelor care ob­ţin o cifră de afaceri mai mare de un mi­liard de lei vechi (circa 23.000 de euro pe an)", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşe­din­tele CNIPMMR.

TRATAMENT DIFERENŢIAT
Prinse ca într-o menghină vor fi firmele din domeniul auto şi agenţiile imobiliare mici care pe de-o parte vor rămâne fără clienţi, pe de altă parte vor trebui să achite statului o taxă de 6.500 de lei pe an, doar ca să mai poată func­ţio-na.

Vânzările dealerilor auto se vor pră­buşi în condiţiile în care instituţiile statului nu vor mai putea să achiziţioneze ma­şini. Nici companiile private nu se vor mai înghesui la astfel de cumpărături având în vedere că nu-şi vor mai putea deduce cheltuielile de funcţionare, în­treţinere şi reparaţii, nici măcar benzina! Excepţie vor face doar companiile de ta­ximetrie şi cele care închiriază maşini.

Excepţie vor face şefii, care vor avea dreptul să-şi deducă cheltuielile de funcţio­nare, însă pentru o singură maşină. În timp ce sectorul de stat este muls precum o vacă, firmele statului sunt mângâiate pe ceafă şi doar monito­rizate. Potrivit proiectului ordonanţei de urgenţă, Guvernul va monitoriza, prin Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, operatorii economici cu capital de stat sau majoritar de stat sub aspectul încadrării în programele de reducere a arieratelor, creanţelor şi pierderilor, precum şi a cheltuielilor legate de personal prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli.

SPORURI PLAFONATE
Limitarea sporurilor de conducere, anu­larea majorărilor de salarii şi plafonarea indemnizaţiilor constituie o altă sursă identificată de Guvern pentru eco­nomii. Cuantumul de 75% cu care pot fi majorate salariile de bază ale funcţio­na­rilor care gestionează fondurile acordate Ro­mâniei prin programele PHARE, SA­PARD şi ISPA va fi considerat ca limită ma­ximă de creştere, iar personalul va fi evaluat semestrial, ocazie cu care procentul de majorare a salariului va putea fi modificat, în funcţie de rezultatele acti­vităţii.

Aceeaşi regulă va fi aplicată şi pen­tru funcţionarii din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, au de­clarat agenţiei Mediafax surse ministeriale. Indemnizaţiile de conducere pentru personalul bugetar vor reprezenta limite maxime până la care conducătorii autorităţilor sau instituţiilor publice, având calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale.

Sporul de 10% calculat asupra salariului de bază acordat în centrala Ministerului Aface­rilor Externe va fi acordat doar membri­lor corpului diplomatic şi consular care cunosc una sau mai multe limbi străine rare, altele decât cele de circulaţie internaţională, pe care le folosesc în exerci­tarea funcţiei diplomatice sau consulare.

CHELTUIELI REDUSE
Posturile vacante vor fi blocate, la fel ca şi achiziţionarea de maşini şi mobilier, au mai declarat sursele citate. "Posturile pentru care au fost aprobate procedurile de organizare a concursurilor şi au fost deja înregistrate înscrieri ale candidaţilor vor putea fi ocupate în condiţiile legii", au arătat sursele citând dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Guvernul vrea să interzică autorităţilor şi instituţiilor publice acordarea de tichete cadou şi tichete de vacanţă până la sfârşitul anului. Guvernul estima la acel moment că în 2009 aproximativ 100.000 de angajaţi ar putea beneficia de tichete de vacanţă, iar scutirile la impozite prevăzute de lege ar putea diminua cu 35.992.800 de lei încasările la bugetul de stat.


Veniturile scad cu 12 miliarde de lei
Veniturile estimate pentru 2009 la bu­getul de stat vor fi diminuate cu 12,073 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 1,82 miliarde de lei, prin rectificarea bugetară care va fi efectuată de Guvern în perioada imediat următoare.

Guvernul estimează o scădere a veniturilor fiscale (prognozate iniţial la 64,7 miliarde de lei) cu 9,07 de miliarde de lei, iar sumele colectate din impozitul pe profit perceput agenţilor econo­mici (12,6 miliarde de lei) vor fi mai mici cu 1,6 miliarde de lei.

Banii obţinuţi la bu­get din impozitul pe profit la băncile comerciale (750 de milioane de lei) vor fi cu 70 de milioane de lei mai puţini. Scăderi de sume colectate vor fi înregistrate şi la impozitul aplicat persoanelor fizice pentru activităţi independente (un minus de 62,6 milioane de lei), sa­­larii (-1,5 miliarde de lei), dividende (-166,8 milioane de lei), do­bânzi (-362.000 de lei), venituri obţinute din jocurile de noroc, premii şi prime în bani şi/sau natură (-2,9 mili­oane de lei), valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (-12,5 milioane de lei), acti­vităţi agricole (-2,2 milioane de lei), acti­vităţi desfăşurate în baza contracte­lor/convenţiilor civile (-15,9 milioane de lei), transferul proprietăţilor imobi­liare din patrimoniul personal (-63,5 milioa­ne de lei, faţă de 895,2 mi­lioane de lei).

Sumele obţinute din impozitul pe salarii vor fi mai mici cu 5,1 milioane de lei, faţă de estimarea iniţială de 21,2 mi­lioane de lei, iar din impozite şi taxe pe proprietate vor fi colectate mai puţin cu 69 de milioane de lei, comparativ cu 223 de milioane de lei stabilit la începutul anului.

Un minus substanţial de venituri, cu 4,9 miliarde de lei, este estimat că va fi ob­ţi­nut din TVA şi din accize, de 2,5 mi­liarde de lei. Cheltuielile de personal vor fi di­minuate cu 674,1 milioane de lei, cele pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 581,4 milioane de lei, iar cheltuielile de capital vor scădea cu 1,1 mi­liarde de lei.

Toate bu­getele ministerelor vor fi redu­se, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Adminis­tra­ţie şi In­terne şi Educaţie, singurul minister care va primi fonduri suplimentare fi­ind cel al Muncii cu un plus de 1,3 mili­arde de lei.

Executivul va constitui un fond social alimentat din sponsorizări benevole ale producătorilor interni şi distribuitorilor de gaze naturale, cu sume obţinute din majorarea de preţ la gaze naturale în cursul anului 2009.

×
Subiecte în articol: economic miliarde milioane firmele