x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Armata face trageri cu bere în poligoane

Armata face trageri cu bere în poligoane

de Cristian Anton    |    03 Mai 2017   •   09:06
Armata face trageri cu bere în poligoane
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

E perfect normal să vezi o unitate militară cumpărând mâncare pentru soldaţii săi, iar cu cât lista achiziţiilor este mai variată, cu atât alimentaţia acestora este mai sănătoasă, iar Armata mai bine hrănită şi pregătită să ne apere hotarele, atunci când oile nu pot fi la datorie. Apar însă semne de întrebare atunci când găseşti în meniu sute de litri de bere sau vin, care ajung, culmea, pe poligoane de tragere sau la elevii unor şcoli militare.

Unitatea Militară 01144 Roman a semnat pe 18.04.2017 un acord cadru pentru furnizarea de produse agroalimentare necesare în poligoane, în valoare totală de 1.847.306, 97 lei, fără TVA. Contractul este împărţit în patru loturi, după cum urmează: lot 1- livrare către UM 02468 Smârdan (Galaţi), lot 2- UM 02016 Babadag (Poligonul Cernavodă şi Poligonul Feteşti- Borduşani), lot 3- Poligonul Cheile Râşnoavei şi Poligonul Diham, ambele din judeţul Braşov şi lot 4- Poligonul Botoşeşti Paia şi Poligonul Redea, ambele în Dolj. Potrivit anunţului de atribuire de pe SEAP, primele trei loturi au revenit firmei Nisara Impex SRL Braşov, iar cel de-al patrulea societăţii Geocor Trade Imp Exp SRL Constanţa.

Bere cu discriminare

Lista de cumpărături a UM 01144 este cât se poate de diversificată, semn că soldaţii din poligoane sunt bine hrăniţi: ouă, cartofi, rădăcinoase, legume proaspete, usturoi uscat, fasole boabe uscată, fructe proaspete, citrice, carne de pasăre, carne de porc, carne de vită, salamuri, specialităţi din carne, cârnaţi, pateu de ficat, măsline, peşte, miere, conserve din carne, conserve din peşte, conserve din legume, murături, gem, dulceaţă, sucuri naturale fructe, ulei măsline, ulei din floarea soarelui, lapte de vacă, smântână, unt proaspăt, brânză, caşcaval, iaurt, zahăr, ciocolată, făină, orez, oţet, cereale, griş, cacao pudră, cafea, ceai natural, pâine şi produse de panificaţie, arome, amelioratori, ingrediente, sare, condimente, apă minerală, bere, sucuri, băuturi răcoritoare, la care se adaugă seturi de tacâmuri de unică folosinţă şi cutii de ambalat.

Berea strecurată în coada meniului trebuie să fie, potrivit caietului de sarcini, de diverse sortimente, cu o concentraţie alcoolică minimă de 3,5% şi îmbuteliată în sticle sau doze de 0,5 litri.

Interesant este că nu toţi soldaţii vor bea bere între trageri. Astfel, doar cei din lotul 3 (poligoanele de la Cheile Râşnoavei şi Diham) au parte de licoarea înspumată, în cantitate totală de 90 de litri- deci 180 de sticle sau doze, cei mai privilegiaţi fiind militarii aferenţi lotului 2 (poligoanele din Cernavodă şi Feteşti), pentru care s-au cumpărat 400 de litri de bere (800 de sticle sau doze).

Vin şi bere pentru elevii militari

Nu e singura achiziţie bahică a Armatei. În ianuarie 2017, UM 02192 Constanţa a cumpărat vin în valoare de 10.888, 76 lei, fără TVA. La rândul său, structura militarizată a Jandarmeriei are şi ea bere în meniu. Tocmai pentru Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi UM 0854 Fălticeni, care, în august 2016, pe lista de “produse alimentare necesare hrănirii efectivelor de elevi”, a introdus şi 750 de litri de bere.

Fotbalist bun, afacerist de succes

Nisara Impex SRL, firma care livrează bere pe poligoanele Armatei, este deţinută de Gheorghe Muntean, şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Braşov. Societatea a raportat pentru anul 2015 afaceri de 11,7 milioane lei şi un profit net de aproape 540.000 lei, cu 17 angajaţi. Interesantă este şi Geocor Trade Imp Exp SRL, celălalt furnizor din acest contract, un abonat la banii publici. Firma constănţeană a livrat în ultimii ani alimente către instituţii de stat în valoare de peste 33 de milioane de euro. Până recent, asociat în Geocor Trade Imp Exp, alături de Leonard Cristian Nedelcu, era şi Adrian Pitu, fostul talentat fotbalist al Stelei şi Farului Constanţa.   

Nimic nu e mai răcoritor, după un efort susţinut, pe caniculă, decât o bere sau un şpriţ rece. Sperăm doar ca militarii să nu le bea între două trageri pe poligon, deşi avem o vagă bănuială că băutura e destinată răcoririi ofiţerilor ce le fac galerie pe margine

×
Subiecte în articol: bere adrian pitu