x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Arta pacii" predata direct la purtator

"Arta pacii" predata direct la purtator

30 Sep 2004   •   00:00

Vasile Paun are cheia succesului in afaceri. Fostul ofiter superior al Armatei abordeaza afacerile intr-o maniera agresiva, de forta, precum un luptator. Tocmai pentru "a lupta" bine pe taramul economiei, fostul militar le vinde oamenilor de afaceri solutii.

RAZVAN BELCIUGANU

Colonelul in rezerva Vasile Paun a fost pana in urma cu un an director al unui Centru operational de management riscuri din Ministerul Apararii Nationale. Proiectul sau personal, rezultat si ca urmare a detinerii acestei functii, pozitie din care a urmarit riscurile la care este expusa Romania, este acela ca "natiunea romana sa devina una competitiva". Fara indoiala, competitivitatea noastra trebuie sa se manifeste si in economie. Fostul militar si-a propus sa-i invete pe oamenii de afaceri sa-si cunoasca "adversarul" si vinde solutii de "intelligence competitive". Vasile Paun ierarhizeaza ceea ce noi numim in limbajul comun "informatii" in "date", "informatii", "intelligence" si "cunostinte".

COMPETITIV. In Occident, acolo unde companiile au o mentalitate centrata pe practicile competitorului, termenul este deja unul asimilat mediului de afaceri. Translatat dinspre lumea serviciilor secrete, este implementat in economie, mai ales de societatile multinationale. "De fapt, intelligence competitiv inseamna existenta unui proces de colectare, analiza si diseminare de intelligence. Imbunatatirea performantelor unei afaceri se poate face prin folosirea efectiva a informatiilor", spune Vasile Paun. Fostul ofiter de informatii militare ii invata pe oamenii de afaceri sa obtina si sa mentina un avantaj fata de concurenta, sa le anticipeze concurentilor actiunile si deciziile si sa identifice oportunitatile si amenintarile de pe piata. De asemenea, le mai ofera si solutii de a se apara de ofensiva competitorilor si de a-si perfectiona strategiile de productie si promovare. In demersul sau, Vasile Paun le aminteste oamenilor de afaceri ca "80-90% dintre informatiile necesare sunt disponibile din surse publice".

IGNORANTA. "In momentul de fata exista cateva scuze pentru a nu utiliza intelligence competitiv in Romania. Se spune ca daca nu se invata in scolile economice, nu este vital. Dar nu se invata la noi, nu si la altii. In lume, acolo unde sunt si marile puteri economice, exista 11 programe de master in intelligence competitiv. Totodata, se mai invoca faptul ca activitatile de producere de intelligence nu sunt legale. Este gresit, intelligence competitiv n-are de-a face cu spionajul economic. Colectarea si analiza informatiilor se face nu din surse secrete, ci din surse deschise, la indemana tuturor", atrage atentia fostul ofiter de informatii militare.

MODELUL OCCIDENTAL. Vasile Paun porneste de la premisa, rezultata din practica sa, ca intr-o companie 80 la suta dintre angajati au date si informatii relevante despre competitorul respectivei firme, insa numai 30 la suta dintre ei au o atitudine pro-activa. Toate aceste informatii nu sunt valorificate, intrucat diferitele compartimente ale firmei nu si le pun la dispozitie. Printr-un management al tuturor acestor resurse informationale, staff-ul companiei poate sa fie informat optim, incat sa ia deciziile cele mai bune. In acest sens, Vasile Paun considera ca firmele romanesti ar trebui sa-si creeze in staff o functie de "Chief Information Officer/Chief Intelligence Officer". Acest manager ar urma sa integreze si sa sincronizeze valorile si comportamentul fata de informatie al angajatilor, practicile de management al informatiei si practicile si suportul IT. Mai mult, managerul si analistii pe care-i conduce ar pune la punct sistemul de surse al companiei, bazele de date specifice, ar produce analize de intelligence si ar crea instrumente de vizualizare.

MIGRATIE. "Aparent, totul pare o pledoarie pentru arta razboiului, dar este o pledoarie pentru arta pacii. Cand spun arta, ma refer la felul de a sti sa ai o politica de cooperare cu firme concurente sau nu, sau de a face anumite aliante", spune Vasile Paun. Astfel, expertul in informatii militare afirma ca in companiile romanesti se va crea un comportament si o atitudine adecvata fata de informatie, pana la formarea in interiorul acestora a cate unei comunitati de intelligence, dupa modelul serviciilor secrete.

"Tendinta pe plan mondial la aceasta ora este ca statul sa ramana pe mai departe cu cel mai bun sistem de surse, dar analistii migreaza spre lumea afacerilor, spre mediul privat", mai spune Vasile Paun.

LEGALITATE

"80%-90% dintre informatiile necesare sunt disponibile din surse publice" - Vasile Paun, colonel in rezerva

PROST INFORMATI

La decizia lui Vasile Paun de a infiinta o astfel de firma care sa ofere solutii de intelligence competitiv concrete companiilor romanesti a contribuit si un studiu facut de Camera Europena de Comert (Eurochambres), in 2003. Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.575 de companii, dintre care 517 din Romania, din 10 tari candidate la UE. Concluzia a fost ca "romanii sunt optimisti, dar prost informati". Un procent foarte ridicat (35%) nu detinea informatii despre ceea ce se intampla in UE si cu concurenta, iar 58% erau doar partial informati.
×