x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ASF alungă brokerii și trece RCA-ul pe on-line

ASF alungă brokerii și trece RCA-ul pe on-line

de Adrian Stoica    |    11 Feb 2020   •   09:07
ASF alungă brokerii și trece RCA-ul pe on-line

Intenţia vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roşu, de a plafona comisioanele brokerilor la vânzarea poliţelor RCA ar fi doar prima etapă din planul de eliminare a acestora de pe cea mai mare piaţă de asigurări din România. Crearea unei platforme on-line este ţinta. Brokerii spun însă că niciuna dintre aceste măsuri nu este realizabilă.

 

În condiţiile de piaţă liberă, plafonarea comisioanelor brokerilor nu poate fi realizată. „Nicăieri în UE comisioanele brokerilor pentru RCA nu sunt plafonate. Singurele comisioane care au fost plafonate au fost cele pentru asigurările de viaţă cu acumulare de capital şi aceasta doar în Marea Britanie şi Olanda”, ne-a declarat Viorel Vasile, preşedintele de onoare al Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR). Până la sfârşitul acestei luni, vicepreşedintele ASF Cristian Roşu urmează să prezinte în Consiliul Autorităţii o analiză legată de această plafonare. În prezent, media comisioanelor este de 13% şi în ultimii ani s-a manifestat o tendinţă de reducere a lor, a mai spus reprezentantul patronatului. Ideea plafonării comisioanelor nu este o noutate. Acest lucru s-a mai întâmplat acum ceva ani, pe vremea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), dar Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări a câştigat în instanta şi CSA a trebuit să renunţe la măsură.

 

Ideea care va demola piaţa

Crearea unei platforme on-line de unde se vor putea achiziţiona poliţe RCA, fără a mai apela la brokeri, este o soluţie care arată frumos doar în teorie. În prezent, doar maximum 5% din piaţa RCA este on-line şi, mai mult, vorbim despre o piaţă dominată de plăţi cash. Pe de altă parte, gradul de cuprindere în asigurare este de 60-70%, iar trecerea pe on-line va scădea drastic acest procent. Cele mai mari comisioane sunt plătite acum de City şi Euroins, companiile de asigurări care domină piaţa. Eliminarea brokerilor nu va însemna, automat, şi reducerea preţurilor la poliţe pentru clienţi, spun surse din piaţa de asigurări.

 

80% din piaţa RCA se derulează prin intermediul brokerilor 
 

×