x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ASF schimbă principiul statului de origine, cu cel al statului gazdă

ASF schimbă principiul statului de origine, cu cel al statului gazdă

08 Aug 2018   •   13:30
ASF schimbă principiul statului de origine, cu cel al statului gazdă
Sursa foto: studiodr/Getty Images/iStockphoto

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pregătit un proiect pentru modificarea legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor (Legea 213/2015). În cazul în care vor fi adoptate, modificările propuse vor schimba radical filosofia de garantare a asigurărilor, sistemul trecând de la principiul statului de origine („home state principle”), la cel al statului gazdă („host state principle”). Schimbările se impun având în vedere că în doi ani de zile au intrat în faliment patru asigurători (Astra Asigurări, Carpatica Asig, Forte Asigurări şi Lig Asigurări), iar actuala legislaţie trebuie adaptată pentru a proteja mai bine asiguraţii români.

Principiul statului gazdă presupune asigurarea egalităţii de tratament a consumatorilor, aceștia fiind protejaţi de schema naţională de garantare, Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în cazul României, indiferent dacă au achiziţionat contractul de asigurare de la un asigurător local sau străin care îşi desfăşoară activitatea în baza dreptului de stabilire/libertăţii de prestări servicii (foe/fos).

În sistemul statului de origine, se instituia o diferență de tratament între consumatorii care și-au achiziționat contracte de asigurare de la asigurători locali și cei care au achiziționat de la asigurători din alte state membre care își desfășoară activitatea în România.

Astfel, în cazul falimentului unui asigurător străin, asigurații acestuia nu vor fi protejați de schema națională de garantare, în condiţiile în care sucursalele unor asigurători străini sau asigurătorii statelor membre UE care îşi desfășoară activitatea în baza fos/foe nu datorează contribuții pentru funcționarea schemei de garantare naționale. Prin urmare, introducând principiul statului-gazdă, se va realiza o mai bună protecție a consumatorului de asigurări din România.

În UE funcţionează ambele sisteme

La nivel european, funcţionează atât principiul “statului de origine”, cât şi cel al „statului gazdă”. Sunt state în UE, precum Grecia sau Irlanda, unde nu există fonduri de garantare. Aici, dacă un asigurător intră în faliment, asiguratul nu va fi despăgubit. De exemplu, Metropolitan Life vinde asigurări de viaţă din Irlanda în piaţa din România (al doilea ca mărime în România, după NN). Practic, Metropolitan Life va putea contribui la FGA după modificarea legii, şi fondul va despăgubi asiguraţii din România în cazul unui eventual faliment al firmei de asigurări. Ţări precum România, Germania sau Danemarca au optat pentru scheme de garantare de tip “stat de origine”, iar state precum Marea Britanie, Franţa, Belgia, Finlanda sau Italia au optat pentru scheme de garantare de tip “stat gazdă”.

Beneficiile schimbării schemei de garantare:

  1. Se va reduce presiunea costurilor ce ar trebui achitate de către FGA în cazul unui nou faliment.

  2. Contribuţiile către FGA vor creşte datorită numărului mai mare de societăţi de asigurări care vând produse în România, dar au sediul în alte state.

Fără contribuţii la FGA

În prezent, când pe piaţa de asigurări din România funcţionează principiul „statului de origine”, între asigurătorii locali sau străini stabiliți în Romania prin sucursale şi cei care vin în baza foe/fos se poate produce o concurență neloială. Asta deoarece cei de la noi din țară sunt obligați să contribuie cu 1% din valoarea poliţelor subscrise la FGA, în timp ce cei care prestează activități pe teritoriul României în baza foe/fos pot veni din state unde nu au scheme de garantare şi nu plătesc astfel de contribuții, ei neavând nici obligația de a plăti vreo contribuţie la FGA.

Administrator special pentru cei cu probleme

În vederea asigurării unei supravegheri atente și în condițiile în care actualul cadru de reglementare nu este acoperitor în această problemă, se propune completarea Legii nr. 213/2015, astfel încât ASF să poată numi un administrator interimar în perioada cuprinsă între constatarea stării de insolvență a asigurătorului și numirea lichidatorului judiciar. Administratorul interimar, numit de către ASF, va putea lua măsurile considerate necesare în vederea împiedicării diminuării activelor și sporirii pasivului, precum și pentru conservarea bunurilor asigurătorului. Totodată, el va asigura și predarea evidențelor către Fondul de Garantare.

×