x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurarea de călătorie, refuzată românilor trecuţi de 70 de ani

Asigurarea de călătorie, refuzată românilor trecuţi de 70 de ani

de Mihaela Bîrzilă    |    01 Iun 2017   •   14:13
Asigurarea de călătorie, refuzată românilor trecuţi de 70 de ani
Sursa foto: Photodisc/Getty Images

Puţinii pensionari din România care au bani să plece în străinătate se lovesc de refuzul companiilor de asigurări de a încheia poliţe de asigurare pentru călătorie, deşi Ministerul Afacerilor Externe le recomandă tuturor românilor care pleacă din ţară să îşi încheie asfel de poliţe. Cine păţeşte ceva în altă ţară trebuie să ştie că se poate alege nu doar cu vacanţă stricată, ci şi cu datorii uriase, pentru că, în caz de urgenţă, o spitalizare sau o intervenţie medicală banală poate costa mai mult decât un sejur întreg.

Cele mai multe companii au stabilit pragul maxim la 70 de ani. Asta nu înseamnă că persoanele de peste 70 de ani nu pot pleca în străinătate, înseamnă doar că pleacă pe riscul lor. E drept că asigurarea de călătorie nu este obligatorie cum este RCA-ul pentru maşini sau taxa de drum prin ţările prin care urmează să va plimbaţi. Şi totuşi, e nevoie de măsuri de precauţie. Persoanele trecute de o anumită vârstă prezintă un risc mai mare, tocmai de aceea şi asiguratorii preferă să nu se lege la cap. Despăgubirile pe care le-ar putea plăti pentru un turist pensionar care s-a împiedicat şi şi-a rupt piciorul în vacanţă sau, Doamne fereşte, nu s-a mai putut ridica de jos, ar însemna mii de euro în minus la profitul companiei. Aşa că mai bine îi refuză politicos.

De la o banală pierdere a bagajului, până la o îmbolnăvire neaşteptată care necesită internare de urgenţă sau, mai rău, un accident de maşină cu urmări grave - sunt tot atâtea riscuri care pot fi acoperite de poliţa de asigurare. Poate nu v-aţi gândit niciodată dar până şi accidentarea unui animal de companie care vă sare în faţa maşinii poate fi o problemă care să vă strice vacanţă şi să vă pună în situaţia de a plăti despăgubiri importante proprietarului.

Asigurarea de călătorie nu scumpeşte prea mult costul unei călătorii în străinătate dar lipsa asigurării poate însemna cheltuieli uriaşe pentru cineva care are o urgenţă sau o problemă  în altă ţară. Preţul unei asigurări de călătorie începe de la 40 de lei, pentru un sejur de o săptămână.

Ce riscuri acoperă asigurarea de călătorie

Asigurarea de călătorie acoperă, în primul rând, cheltuielile legate de serviciile medicale de urgență : spitalizarea, intervenţiile chirurgicale necesare, cheltuielile cu ransferul de la o clinică la alta, medicamentele folosite sau materialele sanitare, procedurile de diagnosticare. Dar asta nu este tot. Aţi auzit cu siguranţă, poveştile dramatice ale unor familii de români care nu au bani să-şi aducă în ţară rudele decedate în străinătate, pentru că e vorba de sume ce pot depăşi 10 mii de euro. O astfel de asigurare de călătorie acoperă şi acest gen de cheltuieli, cu repatrierea trupurilor neînsufleţite.

Există opţional şi varianta asigurării bagajelor în timpul sejurului. Turistul poate fi despăgubit atunci când îi sunt pierdute bagajele, când îi sunt furate sau distruse în diverse incidente – conductă spartă, accident de maşină, cutremur, inundaţii, avalanşe, uragane. Unele companii au şi varianta asigurării de răspundere civilă faţă de terţi, prin care turistul se pune la adăpost de diverse prejudicii pe care le poate provoca, din neglijenţă sau imprudenţa altor persoane cu care intră în contact: vătămări corporale, distrugere de bunuri, rănirea unui animal de companie.

Toate opţiunile din planul de asigurare, care se adaugă la serviciile medicale, cresc şi costurile poliţei plătite înainte de plecare dar nu e vorba de sume importante. La calcularea preţului, contează şi vârsta turistului și durata călătoriei.

Soluția gratuită pentru serviciile medicale

În ceea ce privește asigurările medicale, cei trecuţi de 70 de ani și care sunt refuzaţi de companiile de asigurări din cauza vârstei au totuși o soluție, care este și gratuită pe deasupra. Din nefericire, nu toţi agenţii de asigurări îi informează în acest sens. Este vorba de Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS).

Acest card le oferă asiguraţilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România dreptul la asistenţă medicală de urgenţă în orice ţară membră a UE, plus Elveţia, Norvegia, Lichtenstein, Islanda. Cardul se eliberează numai la cerere şi este valabil doar 6 luni. Asiguratul trebuie să meargă la sediul casei de asigurări de sănătate de care aparţine şi să depună în scris o cerere tip, care poate fi descărcată şi de pe site-ul cnas.ro. Cardul se eliberează în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în sistemul informatic. În cazul unor situaţii de urgenţă, cei care nu au timp să aştepte 7 zile lucrătoare, au dreptul să solicite un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP), în baza căruia vor avea acces la aceleaşi servicii medicale din străinătate. Atenţie, numai în sistemul de stat, nu în cel privat.

×
Subiecte în articol: asigurare călătorie