x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurari - Aderarea va scumpi polita RCA

Asigurari - Aderarea va scumpi polita RCA

de Iohanna Onaca Purdea    |    20 Dec 2006   •   00:00
Asigurari - Aderarea va scumpi polita RCA
La noi, frecventa daunelor la asigurarile auto este dubla fata de Europa
Asigurarile generale si in special cele de raspundere civila auto s-ar putea scumpi dupa aderare, deoarece preturile din Romania sunt sub cele din Europa. Intrarea pe piata a asiguratorilor straini va ascuti concurenta.

Preturile politelor de asigurari generale din Romania, aflate la un nivel inferior celui din alte state europene, vor creste in perioada urmatoare, a declarat Mihail Tecau, presedintele si directorul general al BCR Asigurari. "In prezent, se remarca pe piata asigurarilor generale o stagnare a preturilor, datorita puterii reduse financiare a romanilor", a spus Tecau. El a explicat ca in prezent preturile asigurarilor din Romania sunt mai reduse decat cele din Europa de Vest, iar la un moment dat acestea vor trebui sa se alinieze. Potrivit lui Tecau, polita de raspundere civila auto (RCA) este unul dintre segmentele care necesita alinierea tarifelor la cele din celelalte state din Europa. Preturile ar putea creste si datorita intrarii pe piata romaneasca a companiilor straine de asigurari dupa 1 ianuarie 2007.

AUTO. La randul sau, Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), a subliniat ca in Romania freventa daunelor este aproape dubla fata de Uniunea Europeana. "Trebuie sa facem fata unei frecvente a daunelor mult crescuta fata de Europa, iar aceasta se datoreaza in mare parte drumurilor, semnalizarii si iluminarii soselelor, carutelor. In Romania frecventa daunelor la asigurarile CASCO este de 60%, in timp ce in Europa este sub 25%", a declarat Cristian Constantinescu. "Anul acesta a avut loc o infuzie de capital de circa 10% din cifra de afaceri din intreaga piata a asigurarilor, cu scopul de a acoperi pierderile din trecut. Este primul semn ca nivelul preturilor, pe segmentul auto in special, este sub cel real", a mai spus Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR.

ESTIMARI. Volumul primelor brute subscrise pe piata romaneasca a asigurarilor in perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde de euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). "Estimam pentru sfarsitul anului ca ponderea pietei de asigurari in Produsul Intern Brut va fi de circa 1,7%", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

La sfarsitul acestui an piata asigurarilor ar putea atinge 1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o crestere de 33% fata de nivelul inregistrat anul trecut, a apreciat Mihail Tecau, presedintele BCR Asigurari. "In 2011, piata asigurarilor va fi asezata, cu potential si va totaliza trei miliarde de euro, suma care nu include pensiile private. Daca luam in calcul si acest segment, valoarea pietei va fi de 5-6 miliarde euro", a mai spus Mihail Tecau.

DIFERENTE
"In Romania, frecventa daunelor la asigurarile CASCO este de 60%, in timp ce in Europa este sub 25%"
Cristian Constantinescu
presedintele UNSAR

ACCIDENTE
Solutionarea pe cale amiabila a accidentelor rutiere soldate cu daune materiale nu se poate aplica in acest moment deoarece procedura necesita modificari si completari, iar Ministerul Justitiei trebuie sa se implice in acest proces, spun reprezentantii CSA. Asiguratorii sustin ca exista multe neclaritati in privinta constatului amiabil si legislatia din Romania nu este integral armonizata cu cea europeana. Dupa integrare soferii romani vor fi obligati sa prezinte Cartea Verde la iesirea din tara, pentru ca Marea Britanie si Italia nu au semnat inca acordul multilateral pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in acest sistem.
×