x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurătorii pregătesc mercurialul vieţii

Asigurătorii pregătesc mercurialul vieţii

de Adrian Stoica    |    08 Apr 2016   •   19:00
Asigurătorii pregătesc mercurialul vieţii

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) vrea  introducerea unui sistem sistemul tabelar, bazat pe puncte traumatice pentru reglementarea despăgubirilor acordate victimelor accidentelor auto. Solicitarea asigurătorilor nu este însă o noutate, ei încercând acest lucru din 2011 încoace. De fapt, această propunere ascunde dorinţa companiilor de asigurări de a-şi reducere costurile generate de plata despăgubirilor.

România conduce în 2015 în două clasamente sumbre. Astfel, suntem pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de decese în accidente rutiere, unde am înregistrat 95 de vieți pierdute pentru fiecare milion de locuitori, față de o medie europeană de 51,5. De asemenea, deţinem primul loc şi la capitolul accidentele auto cu vătămări corporale, unde 33%  dintr-un milion de persoane au suferit vătămări, în timp ce media europeană este de 22%. În același timp, despăgubirile brute plătite de către asigurătorii  pentru asigurările de răspundere civilă auto au atins în 2015 un maxim al ultimilor cinci ani, 1,95 miliarde de lei (față de 1,89 miliarde în 2014), iar valoarea daunei medii pentru asigurarea RCA a ajuns la valoarea de 7.100 lei, cu 200 de lei mai mult decât în anul precedent.

Criterii clare în folosul lor

Asigurătorii susţin că în lipsa unor criterii clare pentru evaluarea despăgubirilor  morale, a generat discrepanțe mari între valorile despăgubirilor acordate de instanțe victimelor aflate în situații similare. În aceste condiţii, introducerea unui sistem tabelar, bazat pe puncte traumatice, ar avea rolul de a conduce la scăderea costurilor legate de instrumentarea daunelor și a costurilor de reasigurare plătite de către asigurători. Stabilirea acestor tarife se va face, probabil, cu ajutorul specialiştilor de la Institutul de Medicină Legală, dar au ei oare căderea de a estima traumele morale ale victimelor?

Omul, transformat într-o maşinărie

La nivelul UE nu există o practică unitară în această problemă, doar câteva ţări având un astfel de sistem tabelar. Sursa de pe piaţa asigurărilor susţin că introducerea acestui sistem va fi doar în folosul companiilor de asigurări. „Asigurătorii vor să asimileze omul cu un airbeg sau cu o bară şi să plătească cât mai puţin. Numai instanţele sunt cele care pot evalua traumele morale prin care trece o persoană care a suferit un accident auto. Este tot una dacă i s-a rupt mâna dreaptă unui pictor sau unui muncitor la salubritate? Asigurătorii vor să plătească aceeaşi sumă pentru ambele persoane. Mâna dreaptă ruptă, x lei despăgubiri, mâna stângă, y lei despăgubire.”spune un broker de asigurări.  
 

×
Subiecte în articol: asigurari