x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ATENŢIE, CAD RATINGURI! - Rompetrol va avea probleme de lichiditate

ATENŢIE, CAD RATINGURI! - Rompetrol va avea probleme de lichiditate

de Elena Stan    |    13 Oct 2008   •   00:00
ATENŢIE, CAD RATINGURI! - Rompetrol va avea probleme de lichiditate

Agenţia Fitch a scăzut ratingul grupului petrolier Rompetrol. Fitch consideră că Rompetrol va avea probleme cu lichidităţile, deoarece investiţiile făcute de companie nu au fost acoperite de noul proprietar.



Agenţia Fitch a scăzut ratingul grupului petrolier Rompetrol. Fitch consideră că Rompetrol va avea probleme cu lichidităţile, deoarece investiţiile făcute de companie nu au fost acoperite de noul proprietar.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a redus perspectiva de rating a grupului petrolier Rompetrol, înregistrat în Olanda, de la "Pozitiv" la "Stabil" şi a menţinut calificativul pentru datoriile pe termen lung la "B+".
Modificarea perspectivei de rating este susţinută de expunerea The Rompetrol Group (TRG) la riscurile privind re­fi­nan­ţa­rea în următoarea perioadă. Rompetrol va trebui să ramburseze nişte credite cu termene scadente, iar contextul financiar global nu îi este deloc favorabil.

"Lichiditatea grupului rămâne slabă, datoriile pe termen scurt depăşesc fondurile şi creditele acordate de bănci şi neaccesate încă", se arată într-un comunicat Fitch.

Compania intenţionează să refinanţeze o mare parte a datoriei pe termen scurt prin contractarea unui împrumut sindicalizat. Lipsa lichidităţilor poate afecta grav viitorul companiei Rompetrol, pornind de la lipsa capitalului de lucru până la probleme cu plata salariilor şi lipsa capitalului destinat investiţiilor.

FINANŢARE
Ratingul Rompetrol "BBB" cu perspectivă "Negativ" arată susţinerea pe care o poate primi din partea acţionarului ma­jo­ritar compania kazahă KazMunaiGaz (KMG) prin împrumuturi directe. De la achiziţionarea a 75% din acţiunile The Rom­petrol Group, în 2007, KMG împreună cu acţionarul minoritar Rompetrol Holding au acordat grupului olandez îm­prumuturi totale de 533 milioane dolari.

Specialiştii Fitch au observat că acţi­o­na­rul majoritar nu garantează datoriile grupului şi nu există planuri privind o majorare a capitalului prin aportul ac­ţi­o­na­rilor. KMG in­tenţionează să re­struc­tu­re­ze întregul grup, inclusiv Rompetrol, prin vânzarea activi­tă­ţilor care nu au le­gătură cu producţia de petrol şi gaze. Programul a fost aprobat anul trecut şi se va întinde până în 2012. "Ştim că unele acti­vităţi sunt profitabile, iar prin vânzarea lor am putea lua bani mulţi. Acum se face o analiză, încă nu a fost luată decizia de a vinde o afacere sau alta. Dacă vom decide să vindem, nu avem nici o preferinţă pentru un cumpărător sau altul. Dacă Dinu Patriciu vrea să cumpere şi oferă un preţ bun, îi vom vinde", a spus Ilia Pustogacev, directorul de politici infor­ma­ţi­o­na­le al KMG. Grupul Rompetrol cuprinde 40 de companii, cu activităţi în 13 ţări. Printre activităţile grupului regăsesc rafinare, explorare, distribuţie, servicii industriale, logistică, marketing, dar şi servicii de turism şi transport aerian.

Patriciu a luat mai puţin pe Rompetrol

KazMunaiGaz (KMG) a plătit 1,6 mi­liarde de dolari pentru cumpărarea a 75% din acţiunile grupului Rompetrol, potrivit raportului anual al companiei. Suma este cu mult inferioară valorii vehiculate până în prezent de 2,7 mi­liarde de dolari. Potrivit informaţiilor vehiculate la momentul tranzacţiei, grupul Rompetrol era evaluat atunci la 3,6 miliarde de dolari, astfel că 75% din acţiuni ar fi valorat 2,7 miliarde de dolari.
"Am plătit 1,6 miliarde de dolari pentru achiziţia a 75% din Rompetrol, dar am cumpărat doar activele, nu şi obli­ga­ţiunile statului român care vor fi plătite de Rompetrol la termen, până în 2010", a declarat directorul executiv al KazMunaiGaz, Temirlan Shaimerdenov, referindu-se la obligaţiunile convertibile emise în 2003 în favoarea MEF, pentru recuperarea datoriilor istorice înregistrate de rafinăria Petromidia înainte de privatizarea cu Rompetrol.
Patriciu controla înainte de vânzare 80% din acţiunile grupului, în timp ce partenerul său american Phillip Stevenson avea restul de 20%. Astfel, Patriciu a încasat 1,28 miliarde de dolari, iar Stevenson a primit 320 mi­lioane de dolari.

×
Subiecte în articol: economic dolari rompetrol grupului