x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Auditorii, acuzati in bloc de fraude si iresponsabilitate

Auditorii, acuzati in bloc de fraude si iresponsabilitate

30 Iun 2004   •   00:00

Auditorii din Romania nu poarta nici o responsabilitate legala pentru rapoartele intocmite si aproximativ 80%-90% dintre firmele de audit sunt "afiliate" emitentilor, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), Andrei Siminel.

"In Romania, auditorii au devenit in proportie de 80%-90% afiliati emitentilor si avem cazuri in care acestia au fost partasi la fraude, deoarece legea nu-i pedepseste. Chiar ei au modificat legislatia, pentru a nu purta nici o responsabilitate", a spus Siminel la un seminar pe tema spalarii banilor, organizat de CNVM, Comisia de Supraveghere a Pietei de Capital din Statele Unite (SEC) si Agentia pentru Dezvoltare a Statelor Unite.

LISTA. Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a spus ca in cadrul protocolului de colaborare cu Camera Auditorilor se urmareste stabilirea unei liste de auditori pregatiti special pentru piata de capital, astfel incat numai acestia sa poata intocmi rapoarte financiare pentru societati listate la bursa.

PIATA MICA. In ceea ce priveste spalarea banilor, Andrei Siminel considera ca piata romaneasca de capital este mult prea restransa pentru a oferi posibilitatea unor astfel de actiuni pe scara mare. "In Romania nu a fost vorba de spalare de bani, ci de un furt propriu-zis. Tranzactiile au in general o legatura cu politicul. De fapt, fiind o tara saraca trebuie sa existe o legatura cu politicul", a mai spus oficialul ANSVM.

REPLICA. Camera Auditorilor a respins ieri, intr-un comunicat, acuzatiile, sustinand ca spusele sefului ANSVM sunt "nefondate" si ca au caracter tendentios.

×
Subiecte în articol: economic